Elke moeder van meerdere kinderen zal dit wel herkennen. Dat je producten ontdekt, die je graag al bij het eerste kind gehad zou willen hebben. Soms was het er toen gewoon nog niet of je wist gewoon nog niet van het bestaan. Gelukkig zijn er dan nog genoeg moeders aan wie je je wijsheid door kan geven. Wel dit vooral doen, want zo kunnen anderen bij hun eerste kind van de tips gebruik maken. Ook ik kom bij de vierde weer dingen tegen waarvan ik denk “dat had ik eerder moeten hebben”. Één van die producten is het lakentje van Fedde&Kees. Ik hoor je al denken “een lakentje”? Ja, inderdaad. Eentje om onder te slapen, maar dan wel een speciale.

Uit verdriet iets moois ontstaan

Zoals je ziet bestaat Fedde&Kees uit twee namen, De eerste naam, Fedde, is de jongste zoon van Frederieke, de oprichtster van de website en tevens moeder van vier kinderen. Haar jongste zoon was een hele moeilijke slaper, omdat hij verborgen reflux had. Ze begreep toen al het belang van een goede nachtrust en vond het verschrikkelijk om haar zoontje zo te zien lijden. Dat slapen ook veilig moet zijn, werd al helemaal duidelijk toen zoon Kees van een goede vriendin overleed aan wiegendood. En zo ontstond het idee voor een lakentje wat niet alleen geborgenheid geeft, maar ook veilig is.

Lees ook: mijn baby slaapt in mijn armen

Als inbakeren niet lukt

De kraamverzorgsters deden het keer op keer voor, maar toch is het mij nooit gelukt om mijn kinderen zo strak in te bakeren met hydrofiele doeken als zij het deden. Bij mij waren ze stuk voor stuk binnen vijf minuten weer ontsnapt uit hun coconnetje. Ze vonden het ook gewoon niet fijn om zo in hun bewegingen beperkt te worden. Maar ja, door al dat maaien met hun armpjes werden ze ook weer wakker, dus een vorm van inbakeren was toch wel nodig. De dekentjes strak opmaken heb ik uiteraard ook geprobeerd. Uiteindelijk heb ik de oudste drie vaak in slaap gewiegd en dan neergelegd. Bij nummer vier wilde ik het toch anders doen en toen kwam Fedde&Kees op mijn pad. Zij hebben namelijk vorig jaar de innovatieprijs gewonnen bij de Negenmaandenbeurs. Dat wilde ik dus wel proberen.

De Nunki voor de co-sleeper

Voor onze kleinste dame heb ik de NUNKI (hier) in huis gehaald. Uiteraard met een mooie roze band. Het werkt heel simpel. Je schuift het lakentje om het matrasje heen. Ik zelf heb nog niet de volledige lengte gebruikt, omdat in mijn hoofd nog steeds “het laag opmaken van het bedje” klinkt. Maar eigenlijk is het vrijwel onmogelijk dat de baby naar beneden schuift als je het lakentje goed om het matrasje hebt geschoven. Aan de zijkant zit een ritsje zodat je niet de kleine erin hoeft te proppen, wat ik uiteraard wel de eerste keer deed. Ook wel handig als ze er ‘s-nachts uit moeten voor een voeding. Je kan de baby met de handjes onder het lakentje leggen. Zo kunnen ze zichzelf niet wakker maaien. Onze kleine moest er even aan wennen, maar heeft duidelijk ook deze vorm van geborgenheid nodig. Inmiddels kan ik haar gewoon neerleggen en dan moppert ze een paar minuten om vervolgens heerlijk rustig in slaap te vallen. En ze zakt nooit naar beneden in haar lakens! Dat is voor deze mama echt een veilig gevoel. Wat mij betreft is de NUNKI dus echt de investering waard!