Het is een fase, het is een fase. En het leed dat sprongetjes heet, (zoals de 4 en 11 maanden sprong). Beide zinsnedes, die elke ouder wel kent. Maakt het dan minder vervelend? Hell no! Als je er midden in zit, weet je weer waarom het soms gewoon echt niet leuk is om een ouder te zijn. Kinderen zijn niet altijd even geweldig en al helemaal niet als ze in een sprongetje zitten. Eerder dacht ik nog dat die 4 maanden sprong de ergste was, en als ik weer een nieuwe baby zou krijgen waarschijnlijk weer, maar op dit moment zitten we in de 11 maanden sprong ellende en lijkt die eerder fase weer niets in mijn herinnering. Want deze sprong is echt gewoon weer even een kleine hel op aarde.

De 11 maanden sprong ellende

Om het artikel zo positief te kunnen afsluiten, start ik eerst met de kenmerken van dit helletje waar we nu in zitten. Het begint met een extreme aanhankelijkheid. Vooral naar mama in dit geval. Ik kan de kamer niet verlaten zonder dat ze in paniek schiet. Het liefst wil ze ook de hele dag door mij gedragen worden en als iemand anders maar enigszins in haar buurt komt, klampt ze zich aan mij vast als een klein koalabeertje aan een boom. Dan heb je de onverzadigbare eetlust. Je kan niet rustig iets in haar bijzijn eten, want mevrouw wordt erg boos als ze geen hapje krijgt. Dat ze net al uitgebreid gegeten heeft, en waarschijnlijk ook propje vol zit, doet daar niet aan af. En als ze iets lekkerders spot dan wat zij aan het eten is, wordt acuut het voedsel op het bordje geweigerd en moet het andere aangeboden worden. Karaktertje hoor.

Kenmerken 11 maanden sprong

 • Een hangerige baby
 • Vaker en langer huilen
 • Meer behoefte aan papa en mama
 • Eenkennigheid
 • Slechter eten
 • Slechter slapen
 • Meer zuigbehoefte

Slaapschema van een baby in de 11 maanden sprong? Die is er niet!

Maar het ergste van de 11 maanden sprong is denk ik nog wel het slapen. Of beter gezegd “het gebrek aan”. Zodra het bedje in zicht is, wordt er tot een plank gestrekt en start het gekrijs. En dit stopt ook gewoon niet! Als er al getukt wordt, ontwaakt ze doorgaans na een kwartiertje. Er is dus geen slaapschema 11 maanden, althans zo voelt het. De hazenslaapjes betekenen dus dat er overdag vaak maar tien minuten geslapen wordt. Gevolg? Een oververmoeide, niet gezellige, baby. De avonden worden er ook niet beter van. De afgelopen dagen hebben we met een wakkere baby beneden gezeten. Uiteindelijk heb ik haar in de soort van houdgreep genomen en is ze in slaap gevallen. Maar in bedje liggen en gelijk slapen is in de elf maanden sprong een uitzondering. Ik herinner het mij ook weer van haar zus destijds. Dat was ook al zo’n feestje. We moeten er weer even doorheen helaas. Zolang ze wel de nachten nog gewoon blijft doorslapen, kan ik het voor nu zo wel accepteren.

Ontwikkeling bij een baby 11 maanden

Natuurlijk hebben die ellendige sprongetjes ook een functie. Ik heb even in mijn Oei-Ik-Groeiboek opgezocht, wat de elf maanden sprong voor leuks in petto voor ons heeft daarna. Het praten zal bijvoorbeeld wat gaan toenemen en ook meer gericht. Ze zal dingen aanwijzen en “die” erbij zeggen. Ook zal ze nog meer gaan spelen. Op zich doet ze dat nu al redelijk als ze niet op ontdekkingstocht is. Vooral de lego van haar zussen is erg aanlokkelijk. Samen spelletjes spelen wordt nu ook leuker. Dat merkte ik al in ons contact spelletje (wijsvingers tegen elkaar en heel hard “contact roepen. Denk maar aan ET). Wat ik ook wel erg leuk nu vind is, dat ze heel hard om grapjes kan lachen en echt in een deuk kan liggen. Het begin van zelfstandigheid na deze sprong, vind ik persoonlijk ook wel een pluspuntje. Ze kan al aardig zelf boterhammetjes eten en ook het tandenpoetsen begint al vormen aan te nemen. Maar het allerleukste van de 11 maanden sprong is toch nog wel, dat ze daarna geen baby meer is en een echt mensje aan het worden is. Met een eigen karaktertje, eigen grapjes en veel samenspel met ons en met haar zussen. Het echte opvoeden is dan nu wel begonnen, maar ook zeker het Genieten!!! De belangrijkste ontwikkeling heb ik voor je opgesomd:

 1. Taalontwikkeling: Baby’s beginnen mogelijk meer klanken te maken en proberen woorden na te bootsen. Ze kunnen ook begrijpen en reageren op eenvoudige instructies en vragen.
 2. Motorische vaardigheden: Tijdens deze sprong kunnen baby’s hun motorische vaardigheden aanzienlijk verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen met lopen, zichzelf optrekken tot staan, objecten vastpakken met een pincetgreep en meer coördinatie tonen in hun bewegingen.
 3. Sociale interactie: Baby’s kunnen meer interesse tonen in interactie met andere mensen, inclusief vreemden. Ze kunnen glimlachen, lachen en andere non-verbale signalen gebruiken om te communiceren.
 4. Verlatingsangst: Sommige baby’s kunnen in deze periode verlatingsangst ontwikkelen, waarbij ze angstig of overstuur worden wanneer ze gescheiden worden van hun verzorgers. Dit is een normale fase van emotionele ontwikkeling.
 5. Objectpermanente: Baby’s beginnen te begrijpen dat objecten blijven bestaan, zelfs als ze niet zichtbaar zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld naar een speeltje zoeken dat onder een doek is verstopt.
 6. Imitatie: Baby’s kunnen meer imiteren, zoals het nadoen van geluiden, gebaren of acties die ze anderen zien doen.

Deze producten hielpen ons bij de nachtrust tijdens de 11 maanden sprong

Wat is 11 maanden sprong?

De term “11 maanden sprong” verwijst naar een periode van snelle ontwikkeling en groei die veel baby’s doormaken rond de leeftijd van 10 tot 12 maanden. De 11 maanden sprong wordt beschouwd als een belangrijk moment waarop baby’s belangrijke mijlpalen kunnen bereiken. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden en tonen veranderingen in hun gedrag, communicatie en interactie met de wereld om hen heen. Het kan een opwindende maar ook uitdagende tijd zijn voor zowel de baby als de ouders.

Hoe lang duurt de 11 maanden sprong?

Over het algemeen wordt geschat dat een sprongperiode ongeveer 1 tot 4 weken kan duren. Sommige baby’s kunnen de effecten van de sprong gedurende een kortere periode ervaren, terwijl anderen er mogelijk iets langer last van hebben.

Hoe lang duurt de slaapregressie van de 11 maanden sprong?

Er is geen vaste tijdsduur voor de slaapregressie die specifiek geassocieerd wordt met 11 maanden. Het kan enkele weken duren voordat de slaappatronen van je baby weer normaliseren.

Wat is de moeilijkste sprong baby?

Waar wij zelf dachten dat de 4 maanden sprong het heftigst was, bleek uiteindelijk de 11 maanden sprong toch nog net wat meer indruk te maken.

verschrikkelijke 11 maanden sprong