Bijna vijf jaar geleden gingen manlief en ik saampjes op pad om een kinderwagen uit te zoeken. Zonder enige vorm van kennis en met het idee van “dat doen we wel even”, begaven we ons naar één van de grotere babyzaken. Tot op de dag van vandaag heb ik er spijt van, dat ik me niet van te voren enigszins verdiept had in de wondere wereld van de kinderwagens. Niet alleen zijn er zoveel verschillende merken, ook het aantal modellen is enorm. Elk type heeft weer andere mogelijkheden en bijzonderheden speciaal naar de wens van de ouders. Dan moet je wel alleen even weten wat je precies zoekt. Als ik nu opnieuw een afweging zou moeten maken, dan kom ik uit op de volgende punten:

Ergonomisch
Het allerbelangrijkst is de ergonomie van de wagen: het kindje moet er natuurlijk in zitten. Ergonomisch moet de zitting dus goed afgestemd zijn op kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar. Zeker het eerste jaar kan een kleintje nog wel eens overdag in de wagen een slaapje doen, dus dan moet het natuurlijk ook wel lekker liggen!

Inklappen
De wagen moet makkelijk inklapbaar zijn. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel het lastig inklappen van een wagen. Het liefst wil ik het met één hand kunnen doen en dan hup zo de achterbak in. Het dient dus ook compact te zijn als het ingeklapt is zodat het in het kleinste formaat auto pas.  Of als je niet veel woonruimte hebt, dat het niet in de weg staat.

Vering en draaiing
Wat ook zeer belangrijk is, is de vering van de wagen. Als je zoals wij in de buurt van strand, bos en weiland woont, moeten de wielen en vering van de wagen geschikt zijn voor wandelingen over wat “ruiger”terrein. De wagen moet daarnaast ook wel wendbaar zijn: wielen met een niet al te grote draaicirkel zijn dan ook erg handig.

De Maxi-Cosi Nova
Onlangs heeft Maxi-Cosi een nieuwe kinderwagen uitgebracht, de Maxi-Cosi Nova, en deze zou voldoen aan bovenstaande eisen. Uiteraard wilde ik dat zelf wel eens ondervinden, dus vorige week werd bij mij deze hippe nieuwe wagen bezorgd. Ik heb het al in elkaar gezet en ben in ieder geval al zeer gecharmeerd van het uiterlijk. Ik kan niet wachten om met de mini samen en de Nova er op uit te gaan.  Dan kunnen wij zelf nagaan of het aan alle verwachtingen voldoet. Natuurlijk zal ik daar uitgebreid verslag van doen, dus houdt mijn site goed in de gaten. In de tussentijd heb ik alvast uitgezocht wat ik zeker wil gaan testen en om welke specificaties de Nova bekend staat, namelijk:

  • Handsfree inklapbaar
  • Grote off-road wielen met goede vering
  • Super comfortabel zitkussen
  • Flexibel switchen van auto naar kinderwagen

Ik kan natuurlijk nu al het een ander proberen, maar met baby is het toch allemaal net wat bewerkelijker en daardoor beter te testen. Gelukkig is de kleine er inmiddels, dus je hoeft niet lang te wachten op mijn bevindingen. Mocht je in de tussentijd al een beetje nieuwsgierig zijn geworden, neem dan eens een kijkje op de site van Maxi-Cosi. Daar vind je sowieso een uitgebreid verslag van de Nova met alle kenmerken van de kinderwagen, maar ook de bijpassende producten.