Ik ben niet de meest duurzame persoon, die op deze aarde rondloopt. Maar op mijn manier probeer ik wel mijn steentje bij te dragen. Zo scheiden wij echt heel braaf ons afval, zelfs op vakantie! We gooien bijna nooit eten weg. Manlief eet het nog eerder op dan dat hij iets weg zou gooien. Tenzij het echt niet goed meer is natuurlijk. We gaan het niet overdrijven. We proberen de kinderen ook al iets bij te brengen wat betreft zuinig aan doen. Maar dat is lastiger dan je denkt! Ik weet niet hoe vaak ik al gezegd hebt, dat ze het licht in hun kamer uit moeten doen als ze naar beneden gaan. En hoe vaak heb ik al niet geconstateerd dat de lampen de hele dag gebrand hebben. Soms denken ze er onderweg naar beneden aan, maar willen dan niet de trap weer omhoog moeten lopen om het uit te doen. Onder luid protest, stampend op de trappen, gaan ze dan weer terug naar hun kamer. Ik voel me dan net mijn vader. Die kon ook constant zo doorzeuren over brandende lichten.

Zo hebben ledlampen geen effect

Laatst aan tafel kreeg ik de bal terug gekaatst van de oudste. Het was tijdens de lunch, dus er was voldoende daglicht. Ik zag haar omhoog kijken naar de lampen boven tafel en een grote grijns verschijnen. “Mama, je bent de lamp vergeten uit te doen.” Ik wist gelijk wat ze bedoelde, want ik had zelf al eerder mijn beklag gedaan bij manlief. Boven de eettafel hangen namelijk drie lampen met elk ledlampen erin. Hartstikke goed en energiezuinig natuurlijk. Maar op de één of andere manier gaan ze nooit volledig uit. Ik was gelijk bang voor brandgevaar, maar volgens manlief hoefde ik me daar geen zorgen over te maken. Het hoorde bij deze lampen, omdat er een dimmer op zit. Toen ik hem met vragende ogen aankeek legde hij het wat beter uit. We hebben klaarblijkelijk ledlampen boven de eettafel, die aangesloten zijn op een dimmer. Maar de betreffende dimmer is niet helemaal geschikt voor led lampen, het is geen leddimmer, dus zullen ze nooit volledig uit gaan.

Ze weet het beter uiteraard

Ik heb dit geprobeerd uit te leggen aan mijn oudste, maar die vond het maar vreemd. Dan was toch het effect van de energiezuinige lampjes weg? Met andere woorden: voorlopig krijg ik het nog elke keer te horen van haar als ik haar vraag haar lichten uit te doen.

Uitgelichte afbeelding is van Shutterstock