Alhoewel een nieuwbouwhuis mij fantastisch lijkt, omdat je dan alles zelf kan uitkiezen, weet ik ook gewoon dat het mij veel stress zal geven. Om precies te zijn, keuzestress. Ik kan niet eens beslissen welke chipjes ik wil, hoe kan ik dan in hemelsnaam over iets als een keuken een keuze maken? Wat dat betreft heb ik liever een kant en klaar huis waar ik in de loop van tijd dingetjes aan verander. Het geeft me in ieder geval genoeg tijd om rustig na te denken over mijn wensen en al mijn opties af te wegen. Tot bepaalde hoogte hoor, want er zijn wel een paar “eisen” die ik op voorhand al heb. Eentje daarvan is de vloer.

Het is onmogelijk in ons huishouden

In mijn ouderlijk huis lag er vloerkleed in de slaapkamers. Alhoewel het best comfortabel voor je voetjes is in de winter, heeft het ook veel nadelen. Vooral als je (kleine) kinderen of een huisdier heb. Want we weten allemaal dat die gewoon een tikkeltje ranzig zijn. Denk maar aan vieze voeten, ongecontroleerde braaksels, omgevallen glazen, mislukte pogingen tot zindelijkheid en ga zo maar door. Je moet er toch niet aan denken dat dat allemaal in of op je vloerkleed komt? Soms vraag ik mij wel eens af hoe mijn ouders dat deden, maar ik weet ook dat het vloerbedekking gewoon om de zoveel jaren vervangen werd. Dan zag het er weer fris en fruitig om na een (paar) jaar weer dubieuze vlekken te hebben. Nee, voor mij geen poezelige vloerbedekking.

Lang leve het laminaat

Gelukkig is er de geweldige uitvinding van het laminaat. Vanaf het moment dat ik op mezelf woonde heb ik eigenlijk altijd dit lattensysteem wel op de vloer gehad. Het is in de loop der jaren alleen misschien qua smaak wat veranderd. En qua prijsklasse, want als werkende vrouw heb ik net wat meer te besteden dan als net afgestudeerd meisje. Toch ben ik ook nu nog van de koopjes hoor. Voor laminaat ga ik geen tientallen euro’s per meter neerleggen als dat ook niet hoeft. Ik ben en blijf een Hollander uiteraard. Maar dat ik niets anders in de slaapkamers wil, dat blijft altijd hetzelfde. Hooguit een vloerkleedje over het hout heen. Met een laminaat vloer krijg ik de boel nou eenmaal sneller en zichtbaarder schoon. Valt er een beker om? Geen probleem, ik dweil het wel even op. En voilà, geen vlek zichtbaar. En wees nou eerlijk, met kinderen kan je toch eigenlijk ook gewoon niet anders?