Ik heb diepe bewondering voor de kraamzorg en de dames die in dit beroep werkzaam zijn. Zij zijn echt een steun en toeverlaat voor elke kraamvrouw. Helaas is het ook een bekend feit, dat het niet voor iedereen zo duidelijk is wat precies de taken zijn van een kraamverzorgster. Enkele bijzondere gebeurtenissen heb ik voor je verzameld.

De speeltjes

Dat er speeltjes in huis zijn, dat komt in bijna elk huishouden voor. Deze hoeven alleen niet open en bloot ergens te liggen. Dus de grote zwarte dildo gaat niet in de wasmand. En als je het in je nachtkastje legt, zorg er dan voor dat het goed uit staat. Een kleine botsing kan al een trillend geluid veroorzaken en het is best gênant als je kraamverzorgster tijdens de kraamvisite je daar op moet attenderen.

De papa’s

Dat vrouwen en mannen anders reageren op baby’s blijkt vaak genoeg. Zo was er de kersverse vader die zei “nu heb je je kind, ik ben pleite. Ik heb een ander”. Maar dan wel na een paar dagen de baby aan zijn familie wil showen. Of wat dacht je van de papa die voor de bevalling met speciaal verlof uit de gevangenis mocht, maar hem vervolgens peerde. Of de mannen die denken nog zeeën van tijd te hebben voordat het baby’tje echt geboren wordt, waardoor ze (bijna) het moment surpreme missen.

Gelukkig zijn er ook goede mannen. Kerels die bedjes timmeren voor hun kleintjes (die uiteindelijk te krap blijken te zijn en de baby in vast komt te liggen). En er zijn van die papa’s, die heel hard meegillen tijdens de bevalling en ‘samen’ de pijn van de weeën voelen. De ware helden!

Het interieur

Het is zo dat kraamverzorgsters ook voor het huishouden zorgen. Maar ze zijn geen huishoudsters. Als er een dan een druppeltje chloor op de wcmat gevallen is, hoeft dus ook niet gevraagd te worden of ze goed verzekerd zijn. Ook hoef je niet al je kleren in je kast van de hangers te halen met het verzoek deze te strijken. In bed blijven liggen en een briefje achterlaten waar de schoonmaakspullen staan en hoe de ramen gezeemd moeten worden is ook niet oké. Net zoals het gewoon not done is als je je zus stiekem haar vuile was bij de jouwe laat leggen zodat zij ook geholpen wordt. En nee, je hoeft niet je hele slaapkamer in plastic bubbeltjes te hullen voor de bevalling.

Ze verdienen bewondering!

Veel grappige momenten dus, maar ook soms wel gênant. Respecteer de kraamverzorgster gewoon! Zij zijn degene die als eerste kunnen opmerken als er iets niet goed gaat met de kraamvrouw, de baby of het gezin. Zij zijn degene die bakken ervaring hebben de kersverse eerste keer mama door de eerste dagen en kraamtranen heen helpen. Als de kraamverzorgster er niet was geweest, had het bij veel gezinnen verkeerd kunnen aflopen. Kraamverzorgsters verdienen onze bewondering en lof!