Verhalen van een werkende moeder
TOP
Mama, Zwangerschap

“Mijn vader was bij de bevalling”

Jep, je leest het goed. Mijn lieve papa was aanwezig toen Veerle op de wereld kwam. Het was niet helemaal gepland en misschien daarom des te meer bijzonder.

Bij de bevalling van Sanne heeft mijn moeder de hele dag naast mijn zijde gestaan (naast manlief uiteraard). Het was zeer goed bevallen, dus we hadden haar gevraagd bij Veerle er ook bij te zijn. Mijn moeder woont niet echt op fietsafstand van ons vandaan, dus dat betekent dat ze meestal de trein pakt. Maar ja, Veerle is een klein nachtbrakertje en wilde ook midden in de nacht ter wereld komen. Dan is het openbaar vervoer toch wat minder beschikbaar. En omdat mijn moeder niet zo heldhaftig is in de auto als het al donker is, werd zij gebracht door mijn vader.

Mijn moeder belde onderweg naar het ziekenhuis naar de verpleging of het goed was als mijn vader ook nog even hallo kwam zeggen. De verpleging ging hier uiteraard niet over en kwam ons dus keurig om toestemming vragen. Ik was op dat moment nog in het begin van de tweede helft ontsluiting, kon nog volop kletsen en vond het dan ook wel gezellig om hem nog even te zien. .

Ongeveer een kwartier nadat mijn ouders binnen waren zetten de weeën ineens hard door. Vreemd genoeg bleek mijn vader toen juist mijn rustpunt te zijn. Elke keer nadat ik een wee had weggeademd en opkeek zag ik mijn vader zitten in de stoel tegenover me. Een verschijning van een en al rust met af en toe een knipoog of een glimlach. Verder sprak hij geen woord. Het had zo’n kalmerend effect op me. (Meisjes met hun vaders hè)

Toen ik eindelijk mocht persen werd mij gevraagd of alle aanwezigen er bij mocht zijn. Op dat moment interesseerde het mij allemaal werkelijk niet meer, dus van mij hoefde niemand weg. Achteraf ben ik daar zo blij om. Mijn vader vertelde me namelijk hoe ontzettend bijzonder hij het heeft gevonden om het mee te mogen maken. Het was toch anders dan bij de bevallingen van zijn eigen kinderen, zei hij. Ik vroeg hem waarom en hij liet mij weten dat hij nu meer kon toeschouwen en het daardoor heel bewust meemaakte. Ook was hij aangenaam verrast over mij.  Hij kende mij altijd als het meisje met de lage pijngrens en zag me nu voor het eerst als de vrouw met een behoorlijk incasseringsvermogen. Dat moment was voor ons beiden erg bijzonder en ergens ook van onschatbare waarde. Als laatste liet vertelde hij dat hij nog nooit de vruchtzak had gezien en dat het dus wel erg leuk was om dit voor het eerst te kunnen bewonderen.

Het mooiste was uiteraard zijn kleindochter Veerle, maar die hele nacht heeft mijn vader als zeer bijzonder ervaren.  Ook voor mij was dat gedeelte van de nacht echt memorabel. Helaas begon daarna de ellende voor mij, maar dat vertel ik een andere keer.

 

Facebook Comments

«

»

5 COMMENTS
 • Bobje

  3 jaar ago

  Het is iets anders gegaan: papa werd gevraagd of hij je nog wilde zien, en daar zei hij natuurlijk ja tegen. We niemen dat altijd ‘snel even een zoen komen brengen’. Toen ging het met de bevalling ineens heel snel.

 • Nathalie

  3 jaar ago

  Ik moet er niet aan denken mijn papa erbij haha. Maar dat is voor ieders persoonlijk hè.

 • Janske

  3 jaar ago

  Wat ontzettend bijzonder…ik denk dat mijn vader net zo rustig zou zijn als die van jou tijdens mijn bevalling. Fijn dat jullie het beiden zo hebben ervaren!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Vaderdag: speciale vaders in het zonnetje! - 13 in een dozijn mama on augustus 28, 2016
 • Pingback: Bevallingsleed dat een tangverlossing heet - MeerVanMir on augustus 28, 2016
 • Instagram
  • Kids kijken vol spanning naar het Sinterklaasjournaal en mama is naar Last Christmas van @universal_nl . #binnenkortmeeroverdefilm #winactie
  • De #giegelchallenge van #mylittlepony. Doe jij ook mee?
  • Sanne voor het eerst bij de kapper #5yearsago
  • Zal ik het ze vertellen of niet? #mijngevoelvoorhumor #ikkonerwelomlachen
  • Stiekem best trots op mijn buikje. Het is bescheiden, zeker voor een vierde, maar er zit weer een lekker groot kind in. Ze wordt verwacht met vier kilo geboren te worden. Zou je niet zeggen, hè? #29wekenzwanger
  • Wist je dat deze week er nog allerlei winacties zijn op mijn blog? Alles in het teken van de @speelgoed_van_het_jaar verkiezing. Wat vind je bijvoorbeeld van het spel Crocs’ Socks van @bs.toys ?
  • Klaar voor Halloween! @carnavalskleding_nl #review #winactie #binnenkortmeer
  • @milou_ligtenberg en haar kids gingen een dagje naar #legoworld in de #jaarbeursutrecht. Dit is haar verslag:
Wat een lekker vakantie dagje hebben we gehad. Vanochtend vroeg vertrokken richting de jaarbeurs in Utrecht om daar een dagje te vertoeven bij Legoworld. De kinderen (4 en 7) waren na ons bezoek vorig jaar, al helemaal enthousiast dat we weer gingen. De grote hallen, waar de mooiste beelden, voertuigen en overige creaties uitgestald waren, en de vele hoeken en tafels waar je vrij uit kan bouwen. Voor de kinderen super tof dat ze hun creativiteit al spelend ontwikkelen. Er is een boot gebouwd, enkele huizen en kastelen hebben ze gemaakt, en zelfs Olaf van Elsa werd in elkaar gelego’d. Buiten de vele Lego plekken, zijn er ook andere activiteiten, die te maken hebben met bepaalde Lego thema’s. Zoals bij de Lego city hoek waar je brandjes kan blussen. Bij Lego Disney kon je je verkleden als Elsa, staafjes vangen bij Olaf. In de Duplo hoek staat een theater waar er een aantal keer in een uur een minidisco voorbij komt, kun je je laten schminken en staat er een springkussen. We hebben onze ogen uitgekeken en hebben er heel wat uurtjes rond gelopen. Voor ons was het een topdag! Volgend jaar zijn wij vast weer van de partij!

Tot en met deze woensdag kan je zelf nog dit leuke event bezoeken!

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  Review: de DIY schoonheidsbehandeling van Utsukusy

  Ik ben geen beautyblogger. Ik heb absoluut geen kennis over ...

  Sluiten