Inmiddels is mijn zusje met zwangerschapsverlof en zal ik binnen een paar weken mijn nieuwe lieve kleine nichtje aanschouwen. Voor mijn zusje en vriend gaat dan de drukke periode starten van gebroken nachten en allemaal mensen die hun kleine prinsesje willen komen bewonderen. Helemaal nu de kleine meid het eerste kindje van mijn zusje is. Bij een tweede is het kraambezoek toch vaker minder, dus kan je enigszins iets meer bijkomen van de bevalling dan bij de eerste.

De ergernissen

Ik vond mijn kraamtijd een heerlijke tijd en genoot van alle visite, die kwam. Wel merkte ik, dat ik moeite had om mezelf te beschermen tegen mezelf. Ik ging maar door en door. Uiteindelijk kom je de man met de hamer dan wel tegen. Voor mijn zusje en alle andere bijna mama’s heb ik een aantal mama’s gevraagd wat hun grootste ergernissen waren wat betreft het kraambezoek en dit kwam eruit:

 • dat de directe familie soms pas na een week langs kwam
 • dat iedereen pas belde voor een afspraak een maand later
 • dat bezoek te laat kwam
 • dat bezoek te lang bleef hangen
 • dat kleine / teveel / onrustige kinderen meekwamen op kraambezoek
 • dat soms bezoek ongevraagd je kind oppakt
 • dat er eindeloos ongevraagde adviezen worden gegeven
 • dat (schoon)familie mensen uitnodigde om langs te komen
 • dat soms bezoek teveel dronk
 • dat er onverwachts bezoek was
 • sterk geparfumeerde dames, die je baby knuffelen. Je kind ruikt vervolgens de hele dag naar dezelfde parfum

Mijn eigen ervaring

Gelukkig heb ik zelf niet al het bovenstaande meegemaakt. Na de eerste bezoeken bij Sanne merkte ik snel dat ik het allemaal niet zo heel goed trok. Manlief en ik hebben toen een code-woord afgesproken. Zodra ik dat zei moest hij het bezoek eruit werken. Als het niet binnen korte tijd gelukt was ging ik gewoon zelf weg naar de slaapkamer. Het is gewoon erg belangrijk je grenzen te kennen, maar vooral ook deze aan te geven en te bewaken. Jij bent degene die net bevallen is, niet je kraambezoek. Hebben ze er problemen mee? Hun probleem!

Ik heb van veel dames gehoord, dat zij daarom een kraamfeest hebben gegeven en er zo in één keer vanaf waren. Dat lijkt me op zich ook wel wat, maar ik zou dan minder mensen spreken uiteindelijk en laat ik dat nou juist zo gezellig vinden. Maar wie weet ooit bij nummer drie.

Lees ook: het Nijntje kraambezoek

Nog wat enkele tips

Mocht je geen feest geven en het ook houden op de traditionele bezoekjes kan ik je de volgende tips meegeven:

 • laat weten bij de bekendmaking van de geboorte dat langskomen alleen op afspraak kan.
 • laat je partner de afspraak inplannen waarbij hij duidelijk kan zeggen dat het in jouw belang is dat het bezoek beperkt wordt tot een uur
 • als je bezoek te laat is niet het uur verschuiven, maar hun bezoektijd inkorten
 • houd het op maximaal twee bezoeken per dag en het liefst ook overdag
 • bespreek met je partner een codewoord voor als je het niet meer trekt met het bezoek zodat hij ze de deur uit kan zetten
 • indien mogelijk, verzoeken geen kinderen mee te nemen.
 • zet je telefoon uit als je gaat slapen

En voor de bezoekers

En voor alle mensen, die op kraambezoek gaan:

 • na een uur gewoon weggaan, ook al is het gezellig
 • niet ongevraagd de baby oppakken, al helemaal niet als deze slaapt!
 • niet ongevraagd adviezen geven.
 • En vooral….KOM OP TIJD!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock