De bevalling komt steeds dichterbij en daarmee ook de angst voor de pijn, het uitscheuren en andere ellendige dingen die ermee gepaard kunnen gaan. Tot nu heb ik nog redelijk geluk gehad en is de boel daar beneden intact gebleven. Ondanks dat de bevallingen zeer pittig waren en vol risico’s. Ik hoop dat ook dit keer mij een totaal ruptuur bespaard zal blijven.

Het komt vaak genoeg voor, dat een vrouw tijdens een bevalling net iets teveel haar best doet of dat het hoofdje van de ongeborene wat groter is, waardoor de vrouw daar beneden een tikkie uitscheurt. Nu kan je als vrouw in vele gradaties uitscheuren. Het kan varieren van “niets aan doen, het heelt vanzelf” tot volledig uitgescheurd. Ik ben beide keren wel gehecht, maar het beperkte zich tot enkele steken.  Wel heeft de arts daar bijna een uur over gedaan. Gelukkig maar, want dan gebeurde het tenminste goed. Een vriendinnetje van mij is namelijk scheef gehecht. Haar binnenste lippen waren aan haar buitenste lippen vast gemaakt. Het ergste was nog dat de arts het niet eens wilde rechtzetten. Maar het kan altijd nog erger!

Na een bevalling is seks even uit den boze zolang de vrouw nog bloed en / of herstellende is. Voor de meesten is dat sowieso geen probleem, want hoeveel zin heb je als je net een kind hebt gekregen en drastisch tekort aan slaap hebt. Het duurt meestal dus weer even voordat je voor het eerst weer intiem bent met elkaar. Ik vond het toen doodeng en had het gevoel weer maagd te zijn en voor het eerst seks te hebben. Maar wat als het gewoon niet meer lijkt te passen? Het overkwam Annet (gefingeerde naam). Zij en haar man hebben meerdere malen het geprobeerd, maar het leek alsof hij er gewoon niet meer in paste. Tja, hoe vertel je dat aan je huisarts? “Hij is te groot voor mij!” Helaas voor haar man was het niet omdat hij een maatje groter was geworden. Het bleek namelijk dat er bij Annet een steekje teveel bij het hechten was gezet. Sterker nog, ze was volledig dichtgenaaid! Dit betekende een extra operatie om weer een opening te maken. Als “troost” mocht ze na de ingreep herstellen op de kraamafdeling tussen de kraamvrouwen en pasgeboren baby’s. Wie dat nou verzonnen had? Overigens heb ik vernomen van mijn gynaecoloog dat er echt mannen zijn, die tijdens het hechten vragen of er een steekje extra gezet kan worden om het weer wat strakker te laten aanvoelen. Dat zijn vast relaties die geen stand houden.