Vorige week woensdag ben ik voor het eerst in tijden met de trein geweest. Ik moest namelijk in hartje Amsterdam zijn en nog geen twee weken daarvoor heb ik letterlijk drie uur rondjes gereden, omdat zowel de navigatie in de auto als Google Maps niet de weg opbrekingen verwerkt hadden in hun kaart. Maar zelfs al waren ze wel up to date geweest, dan nog vind ik rijden in Amsterdam een werkelijke verschrikking. En afgelopen woensdag was er ook geen parkeergarage in de buurt van mijn bestemming, dus ik zou een eind  moeten lopen, terwijl de tram 100 meter van de locatie stoppen zou. Aangezien ik mijn reis moeilijker had gemaakt door vier kinderen mee te nemen, was een flink stuk lopen in Amsterdam al snel van de baan. Natuurlijk is een treinreis met kleine kinderen ook wel een uitdaging. Althans, ik zelf vond van niet, maar mijn omgeving dacht daar anders over. Ik werd voor gek verklaard dat ik dat van plan was.  Uiteindelijk heb ik het als ideaal ervaren.

Mijn oudste had die dag een vriendinnetje mee, vandaar ook de vier kinderen, en eerlijk gezegd vond ik dat nog het spannends. Ik wist namelijk niet hoe goed zij naar mij zou luisteren of mijn eigen kinderen niet spontaan baldadig zouden worden. Gelukkig bleek dat allemaal mee te vallen. De kinderen vonden het zelf spannend genoeg en bleven dicht bij mij in de buurt. Het viel me ook op dat mensen voor ons op stonden zodat we bij elkaar konden zitten.  Of dat ook zo tijdens de spits zou zijn geweest,  betwijfel ik maar op dat moment was ik de medepassagiers erg dankbaar.

Kids Vrij Abonnement

Van de moeder van het vriendinnetje had ik een OV pas meegekregen voor de trein. Ik  herinnerde me van heel erg vroeger (ja, ik word oud) dat er destijds railrunners bestonden. Deze speciaal voor kinderen goedkope treinkaartjes waren er gelukkig nog steeds, dus de pas was voor de trein niet nodig. Dat maakt een retourtje Den Haag – Amsterdam een stuk goedkoper! Ik wist toen nog niet dat het gewoon nog goed goedkoper kan. Wist je dat als je als ouder een OV abonnement hebt, je kinderen tot en met 11 jaar gratis mee kunnen reizen? Dit heet een Kids Vrij Abonnement. Hiermee krijgen ze ook nog eens 34% korting in de tram, bus en metro  in het hele land. Ik had daar werkelijk geen idee van. Dat maakt het met het openbaar vervoer reizen ineens wel een stuk aantrekkelijker!

Goedkoop treinreizen

Of ik nu de auto de deur uit doe? Nee, dat durf ik nog niet helemaal. Wel zal ik zeker vaker met de trein gaan en op uitjes alleen gaan. Zoals bijvoorbeeld naar de Lego Flagship Store of het Frans Hals Museum. En al helemaal als ik met de kinderen in Amsterdam moet zijn. Ik ben dan serieus sneller met de trein terug dan wanneer ik in de file sta. Dat laatste lijkt ook meer wel dan niet zo te zijn de laatste tijd.  En als ik dan voornemens ben met de trein te gaan, kijk ik uiteraard wel eerst op goedkoop-treinkaartje.nl. Want waarom zou je de hoofdprijs betalen als je met korting kan reizen?