Gisteren hebben  we met het gezin een cultureel uitstapje gedaan. Al die pretparken en speeltuinen zijn hartstikke leuk, maar echt verrijkend zijn ze niet. Daarom proberen we zeker ook tijdens de vakantie wat bijzondere uitstapjes te maken. Denk daarbij aan kerken, historische dorpjes en musea. Dit kan natuurlijk allemaal ook gewoon in Nederland en zo reisden we gisteren af voor de eerste keer naar een museum met voornamelijk schilderijen. Ik was erg benieuw hoe de kinderen dat zouden vinden om een paar uur lang naar schilderwerken te kijken. Gelukkig was het een succes.

We waren naar het Frans Hals museum in Haarlem. Een uitstapje die nog op de wishlist van manlief stond, dus hij was helemaal in zijn nopjes toen ik voorstelde daar naar toe te gaan. Het is geen groot museum, dus in twee uur heb je denk ik alles wel gezien. En het gaat natuurlijk voornamelijk over de bekende schilder Frans Hals. Ik kende hem wel van naam, maar kon geen meesterwerk van hem voor de geest halen. Na dit uitstapje ga ik hem sowieso nooit meer vergeten. Ik was best onder de indruk.

De schilder Frans Hals

Frans Hals leefde in de zeventiende eeuw en heeft de respectabele leeftijd van 84 jaar bereikt met maar liefst 14 kinderen!  Voor die tijd was dat een behoorlijk aantal levensjaren. Ik heb begrepen dat Frans dagelijks in de kroeg te vinden was, dus wie weet waar wijn goed stiekem goed voor is. Gedurende zijn leven heeft hij honderden schilderijen gemaakt met vooral personen erop afgebeeld. Dat was zijn specialiteit en hij wist bijzonder goed de karaktertrekken in de portretten terug te laten komen.  Bijvoorbeeld de zuur en hatelijk kijkende regentes van het Oudemannenhuis te Haarlem. Zelfs de kinderen zagen dat die vrouw gemeen keek. (Overigens was dat stuk één van zijn laatste werken.)

Het museum

Voordat je daadwerkelijk de ruimte vol met kunst in gaat, is er de mogelijkheid een videopresentatie te zien om meer te leren over Frans Hals, diens leven, schilderijen en schildertechniek. Ik denk dat dit hooguit tien minuten duurt en het is absoluut de moeite waard om eerst te zien voordat je de schilderijen gaat bekijken. Zo wordt er verteld dat Frans bijna alles in één keer schilderde en met strepen. Dat laatste zie je ook als je met je neus op het doek zit, maar van veraf is het gewoon één geheel. Heel opmerkelijk. In het museum hangen een aantal van zijn meesterwerken, maar ook wat stukken van andere schilders. Ik merkte dat ik toch liever naar de schilderijen van Frans Hals keek.

Voor de kinderen

Mijn meisjes vonden het museum fantastisch! Al spelenderwijs heb ik ze de schilderijen uitvoerig laten bekijken. Zo telden we het aantal afgebeelde personen of gingen ze op zoek naar een verstopt hondje. In de zaal met de grote meesterwerken lagen ook boekjes met afbeeldingen van alle stukken van Frans Hals. Ze probeerden te ontdekken welke schilderijen ze al gespot hadden. Ook werd er een duidelijke mening gegeven over de schoonheid van sommige portretten. Verder waren er in het museum voor de zogeheten “familiezomer” enkele tekenkamers ingericht. Zo konden ze een eigen zelfportret maken, wat puzzelen, hun held tekenen of een kroontje inkleuren. En laten we niet de enorme poppenkast vergeten die te bewonderen was.

Geslaagd?

Het was zeker een topmiddag! De kinderen hebben ook echt genoten en lieten weten vaker naar een museum te willen. Ze waren wel wat onder de indruk dat al die mensen op de schilderijen niet meer leefden. Ook wisten ze beiden hun favoriete portret aan te wijzen en waarom. Die van de regentessen van het Oudemannenhuis had toch wel de diepste indruk gemaakt. Zij hadden immers in het museum gewoond. Al met al dus een geslaagd uitje!

De Familiezomer weken van de “Haarlemse helden” zijn van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het Frans Hals Museum. Kinderen tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Voor volwassenen betaal je €16 per kaartje. Heb je een middagje over en wil je wat cultuur opsnuiven? Dan is dit zeker leuk om te doen met de kids! Voor meer informatie over het Frans Hals museum klik je hier.