Afgelopen week was het weer zo ver. Na een periode van cito toetsen was het tijd voor de rapport gesprekken Met lichte tegenzin, angst door het verleden, ga ik die altijd tegemoet. Gelukkig wederom geheel onterecht, want de meisjes doen het fantastisch op school. Sterker nog, er wordt gekeken of ze extra uitgedaagd gaan worden in een speciale plus groep. Super trots dus. Het helpt natuurlijk ook wel dat ze het leuk vinden om te leren en dat we geinige oefenboekjes in huis hebben. Deze twee zijn voor de groep 3 kinderen erg leuk.

Ik leer lezen stickerboek

Als je de titel leest, weet je eigenlijk al dat je goed zit. Ik bedoel, welk kind houdt nou niet van stickers? Dat maakt het lezen wel net een tandje leuker. Het idee is simpel. Het boekje bestaat uit een verhaal op niveau AVI 1.  Eenvoudige enkele lettergreep woordjes dus. In elk zinnetje is een woordje vervangen door een grijs plaatje. Het plaatje kan je kind aan de zijkant terugvinden en dan weet het gelijk het woord. Maar wat nog leuker is is om dan de stikcer van het plaatje in het midden van het boekje terug te zoeken. Deze kan dan geplakt worden op de grijze afbeelding als het woord goed gelezen is. Een directe beloning als het ware. Super geinig dus!

Lees ook: twee boerderijboekjes van Deltas

groep 3 leren lezen en rekenen

Lees ook:  Tempolezen avi

Ik leer goed rekenen

Ook voor groep 3 leerlingen is het “Ik leer goed rekenen” boekje. Deze staat vol in het teken van automatiseren. Want om goed te kunnen rekenen is herhaling herhaling herhaling nodig. Als een som niet geautomatiseerd is van meet af aan, merk je op langere termijn echt problemen met de lesstof. En met automatisteren bedoel ik dat er niet meer gerekend hoeft te worden met de simpele sommen. Net zoals neimand meer 1+1 echt hoeft op te tellen. Zo heb ik de kwadraten tot en met 20 in mijn hoofd en weet ik zonder rekenen dat 19×19 de uitkomst 361 heeft. Het “Ik leer goed rekenen” boekje helpt bij het onder de knie krijgen van de groep 3 sommen, maar dan op een leuke speelse manier. Zodat het oefenen plezierig is om te doen. Iets om naar uit te kijken! En uiteraard eveneens met beloningsstickers. Sommen maken is nog nooit zo leuk geweest.

groep 3 leren lezen en rekenen