De afgelopen jaren ben ik het steeds vaker tegengekomen . Veelal als promotie vanuit klanten, maar een enkele keer ook uit onverwachte hoek zoals de juffen van school. Ik heb het over hele speciale kaartjes, namelijk van groeipapier. Maar wat is dat nou eigenlijk? En kan je groeipapier bedrukken?

Wat is groeipapier eigenlijk?

Groeipapier, ook wel zaadpapier genoemd, is een type milieuvriendelijk papier dat is ingebed met zaden. Het is een duurzaam en innovatief alternatief voor het bekende dagelijkse papier, dat alleen wordt gemaakt van bomen. De zaden die in groeipapier zijn ingebed, kunnen variëren, maar bevatten meestal verschillende soorten bloemen, kruiden of groenten.

Hoe maken ze dit?

Het proces van het maken van groeipapier omvat het mengen van gerecycled papierpulp met zaden en soms andere natuurlijke toevoegingen zoals plantaardige kleurstoffen of vezels. Het mengsel wordt vervolgens geperst en gedroogd om vellen groeipapier te maken. Die kunnen uiteraard weer worden gebruikt voor verschillende doeleinden.

Wat maakt het bijzonder?

Een van de unieke aspecten van groeipapier is, dat het bedoeld is om na gebruik te worden geplant. Wanneer het in de grond wordt geplant en regelmatig (daar ligt soms nog wel eens een uitdaging) en voldoende water krijgt, zal het papier uiteindelijk ontbinden en zullen de zaden ontkiemen en uitgroeien tot planten. Het heet dan ook niet voor niets groeipapier. Op deze manier dient het een dubbel doel: eerst als bruikbaar materiaal voor bijvoorbeeld wenskaarten, verpakkingen, boekenleggers of promotiemateriaal, en later als een bron van nieuw leven wanneer het verandert in planten.

Groeipapier wint aan populariteit als een duurzame optie in verschillende industrieën, omdat het recycling bevordert, afval vermindert en biodiversiteit ondersteunt door habitat en voedselbronnen te bieden voor insecten en andere dieren. Het sluit aan bij de principes van milieubescherming en duurzaam leven.

Greengiving groeipapier

Groeipapier kopen

Waarschijnlijk ben je inmiddels al net zo enthousiast over het concept van deze bijzondere papiersoort als ik. Maar dacht je vast ook: dat is leuk allemaal, maar ik ben geen bedrijf dus het is niet voor mij weggelegd. Nou, dan heb je het helemaal mis. Als je bijvoorbeeld bedankjes voor de juf of trouwkaarten of geboortekaartjes wil op dit speciale papiersoort, dan kan dat tegenwoordig ook! Het is zelfs mogelijk om onbedrukt groeipapier te bestellen. Dit gaat al vanaf 25 of 50 stuks, dus je hoeft niet enorme aantallen in huis te halen. Bij Greengiving bijvoorbeeld, kan je al voor zulke kleinere aantallen terecht. Leuke ideeën waar je groeipapier voor kan gebruiken zijn:

  1. Groeiende wenskaarten: het wordt vaak gebruikt als alternatief voor traditionele wenskaarten. Na het lezen van de boodschap kan de ontvanger het kaartje in de grond planten, waardoor er bloemen of kruiden groeien als symbool van de goede wensen.
  2. Relatiegeschenken en giveaways: Bedrijven geven soms het weg als promotieartikel of relatiegeschenk. Dit kan helpen om het bewustzijn van milieuvriendelijke praktijken te vergroten en het imago van het bedrijf te verbeteren.
  3. Bruiloftsfavorieten: Op bruiloften worden groeipapieren gunstig ontvangen door gasten. Het bruidspaar kan het personaliseren en zo bijdragen aan een duurzaam huwelijkscadeau.
  4. Promotie van milieubewustzijn: Groeipapier kan worden gebruikt in milieucampagnes om mensen bewust te maken van het belang van natuurbehoud en duurzaamheid.
  5. Bedankkaarten: het kan ook worden gebruikt voor bedankkaarten, waarbij de ontvangers na ontvangst van de kaart bloemen of kruiden kunnen kweken als een teken van dankbaarheid.
  6. Verpakking: Sommige producten worden verpakt in groeipapier om afval te minimaliseren en een extra milieuvriendelijke touch aan het product te geven.

Kortom, iedereen kan bewuster met papier om gaan! En geef nou toe, groeipapier is toch ook hartstikke leuk om te ontvangen?

Greengiving groeipapier