Yoga en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De yogaleer stimuleert om bewust om te gaan met de wereld om ons heen en deze geen schade aan te doen. Geen wonder dat veel yogi’s de voorkeur geven aan duurzame yoga artikelen. Online en in yogashops vind je veel verschillende soorten yogamatten. Maar hoe onderscheid je een duurzame yoga prop van een minder duurzaam product? Ik leg het je uit!

Prijs van de yoga mat

Goedkoop is duurkoop. Wanneer je een goedkoop matje aanschaft, betaalt een ander vaak de prijs. Goedkope yogamatten zijn namelijk vaak gemaakt van schadelijke milieubelastende materialen. Daarnaast worden deze yogamatten geïmporteerd uit verre landen. Dit is belastend voor het klimaat. Ook gaan de matten minder lang mee doordat de kwaliteit een stuk lager is. Ik raad je daarom aan te investeren in een goede kwalitatieve mat van duurzame materialen. Hiermee kun je jaren vooruit!

Materiaal van de yoga mat

Ook het materiaal bepaalt voor een groot deel het duurzaamheidsniveau van de yoga mat. De meeste yogamatten worden gemaakt van PVC of rubber. De PVC soorten kunnen sterk van elkaar verschillen. KURMA gebruikt bij het produceren van de yogamatten een milieuvriendelijke variant van PVC die vrij is van ftalaten en BPA. Het materiaal is sterk en gaat gemakkelijk jarenlang mee. Een van de duurzamere keuzes als je het mij vraagt!

Recyclen van de yoga mat

Ook de beste yogamatten zijn na verloop van tijd toe aan vervanging. Maar wat gebeurt er met je oude yoga mat? Het is zonde als deze kostbare materialen verloren gaan doordat de yoga mat in de prullenbak belandt. De materialen zijn immers nog goed te gebruiken. KURMA geeft deze gebruikte yogamatten een tweede leven. Door je oude yoga mat in te leveren kan KURMA de materialen gebruiken om nieuwe artikelen te produceren. Een erg duurzaam initiatief!

Advies 

Zoek je een écht duurzame yogamat? Dan raad ik je aan een kijkje te nemen binnen de collectie van KURMA. De yogamatten van KURMA zijn duurzaam geproduceerd binnen Europa en zijn vrij van gifstoffen. Een aanrader voor de bewuste yogi’s onder ons!