Een prachtige tuin is de droom van veel mensen, maar niet iedereen heeft de tijd en energie om uitgebreid tuinonderhoud uit te voeren. Gelukkig zijn er planten die weinig onderhoud vereisen en toch een prachtige tuin kunnen creëren. In dit blog delen we handige tips en suggesties voor drukke tuinliefhebbers die op zoek zijn naar planten die weinig verzorging nodig hebben. Ontdek de beste planten voor een onderhoudsarme tuin en geniet van een prachtig groen landschap zonder al te veel inspanning.

Vaste planten

Vaste planten zijn een geweldige keuze voor een onderhoudsarme tuin. Ze zijn duurzaam, kunnen jarenlang meegaan en vereisen over het algemeen minder onderhoud dan eenjarige planten. Kies voor vaste planten zoals lavendel, sedum, hosta, en salie. Deze planten zijn bekend om hun veerkracht en kunnen goed groeien met minimale verzorging.

Samengestelde tuin

Wil je niet te veel tijd kwijt aan het samenstellen en ontwerpen van je tuin dan kan je overwegen om borderpakketten aan te schaffen. Dit zijn samengestelde plantpakketten die perfect zijn voor een onderhoudsarme tuin. Deze pakketten bevatten een combinatie van planten die goed bij elkaar passen qua verzorging en uiterlijk. Door te kiezen voor borderpakketten kun je eenvoudig een prachtige en harmonieuze tuin creëren zonder veel tijd te besteden aan het selecteren van individuele planten.

Wintergroene planten

Wintergroene planten behouden hun groene bladeren gedurende het hele jaar, waardoor ze een belangrijke rol spelen in het behoud van de schoonheid van je tuin, zelfs in de koudere maanden. Overweeg planten zoals buxus, hulst, en coniferen. Deze planten vereisen minimale snoei en behouden hun aantrekkelijke uiterlijk gedurende alle seizoenen.

Snelgroeiende planten

Snelgroeiende planten kunnen prachtig zijn, maar vereisen vaak meer onderhoud dan langzamer groeiende soorten. Als je een onderhoudsarme tuin wilt, is het verstandig om planten en bloemen te vermijden die veel snoei en trimmen nodig hebben. Zo zijn klimrozen en zonnebloemen niet de juiste planten wanneer je een onderhoudsarme tuin wil. Ook groeit pampasgras en bamboe gigantisch snel waardoor onderhoud nodig is. 

Maak gebruik van bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die zich verspreiden en de grond bedekken, waardoor onkruidgroei wordt verminderd en de behoefte aan regelmatig wieden wordt verminderd. Kies voor bodembedekkers zoals kruipend zenegroen, maagdenpalm, of sedum. Deze planten zijn gemakkelijk te onderhouden en vormen een dichte ondergrond.

Privacy

Het is begrijpelijk dat je niet al te veel tijd kwijt wil zijn aan het onderhouden van je tuin. Toch kunnen sommige planten en bloemen goed van pas komen. Zo is een beukenhaag een plant die helpt met het creëren van een stukje privacy. Ook zorgt deze plant ervoor dat het geluid en de wind wat minder wordt waardoor je net wat lekkerder in de zomer kan genieten van de zon. 

Efficiënt gebruik van mulch

Een andere handige tip voor een onderhoudsarme tuin is het efficiënt gebruik van mulch. Mulch is een laag van organisch materiaal zoals houtsnippers, boomschors, bladeren of compost die op de bodem van je tuin wordt gelegd. Mulch heeft verschillende voordelen, waaronder het onderdrukken van onkruidgroei, het vasthouden van vocht in de grond en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Kortom, het kiezen van de juiste planten en bloemen is essentieel voor het creëren van een onderhoudsarme tuin. Welk gedeelte van de tuin ga jij aanpakken?