Zoals je weet vertoef ik al een tijdje op het social media platform TikTok. Ik heb het er prima naar mijn zin, ook al vond de pubermaffia mij in eerste instantie te oud of te streng ervoor. Ik merk dat er steeds meer volwassenen een account hebben en de content dus ook wat meer naar volwassen leeftijd aan het verschuiven is. Alhoewel het ook een goed excuus voor velen is om nog lekker even kinderachtig bezig te zijn. Ik kan zelf echt urenlang filmpjes kijken (vandaar mijn slaaptekort) en soms helemaal in een deuk liggen. Toch loert er voor onze jeugd ook wel een echt gevaar van TikTok om de hoek. Van dusdanige proporties dat ik er hier even aandacht aan wil geven.

Het gevaar van TikTok battles

Sinds enkele weken zijn er battles gaande op TikTok. Wat eerst nog een onschuldig geintje leek, neemt het nu serieuze proporties aan. Er is namelijk geld mee te verdienen. Door het doen aan live battles en deze te winnen, kan je op de wekelijkse ranking lijst omhoog gaan. De top twintig van de weeklijst ontvangt een aardige geldsom. Voor een aantal “volwassenen” dus reden om avonden lang te battlen. Hoe ze winnen? Door de kijkers die ze gifts geven. En die moet je als kijker dus weer kopen. Het varieert van een roos van 1 cent tot een universe van 450 euro. Helaas zijn er ook heel veel jeugdige kijkers die maar al te graag hun favoriete TikTokker van gifts willen voorzien. En helaas is ook nog vaak genoeg het telefoonabonnement of de creditcard van een van de ouders gekoppeld aan hun Paypal account. Er zijn serieus meerdere kinderen die werkelijk honderdend euro’s hebben gespendeerd aan gifts in de TikTok battle. Zonde van het geld! Vooral omdat enkele van de top tien rankers een beetje louche zijn. Echt met oplichting en dergelijke. En geen van hen vindt het problematisch om geld van kinderen te krijgen (alhoewel ze wel de schijn ophouden er om te geven), want het is immers het probleem van de ouders uiteindelijk. Ondertussen incasseren ze duizenden euro’s per week. Ben benieuwd wanneer het UWV en / of de belastingdienst wakker worden en in actie gaan komen.

Oekraïne

Gisteren zag ik een filmpje op TikTok van een luchtaanval in Oekraïne. Daarna volgde een live van een huilende vrouw uit / in Kiev. Mijn hart brak in duizend stukjes. Ik wilde haar graag steunen. In haar live zag ik al snel hoe ontzettend veel gifts zij ontving. Ergens ging er bij mij toen wel een alarmbelletje rinkelen, maar ik kon mij niet voorstellen dat mensen zo diep zouden zinken. Wel dus! Het filmpje schijnt helemaal nep te zijn. Net zoals haar account. Over de rug van mensen in oorlog is deze dame bizar veel geld aan het “verdienen”. Ik heb hier melding van gemaakt bij TikTok, maar zij vonden het geen schending. Werkelijk? Dus niet alleen worden er valse video’s de wereld in gebracht, maar je mag er ook nog eens geld aan over houden. Te bizar! Er lijken steeds meer van dit soort accounts te komen, met ook shockende beelden, dus wees er alert op. Ik noem het niets voor niets het gevaar van TikTok.

Let op!

Nu de volwassen mensen steeds meer acties worden op TikTok, moeten ouders ook meer alert gaan worden op wat de kinderen kijken. Maar vooral, koppel de abonnementen en creditcards los. Kinderen doen er alles voor om een keer genoemd te worden door hun favoriete TikTokker. Een paar keer klikken en weg is die paar honderd euro. Daar ligt hier echt het gevaar ten opzichte van Facebook en Instagram en YouTube. De controle door en van TikTok is zeer beperkt. Wees dus zelf alert op het gevaar van TikTok!