Volgens veel jeugdige kijkers op TikTok ben ik één van de meest ontaarde moeders, de strengste moeder van TikTok, die je je maar kan voorstellen. Het woord kindermishandeling is zelfs al in de mond genomen. En waarom? Omdat ik bepaalde dingen nog niet nodig vind voor mijn kinderen of gewoon niet geschikt vind. Bijvoorbeeld smurfenijs.

Smurfenijs

In het verleden werd dit gemaakt met kleurstof E133 en daar heb ik als kind een behoorlijk heftige allergische reactie op gekregen in de vorm van netelroos. Mijn kinderen lijken op mij, dus ik wilde ze dat besparen. Ik weet dat tegenwoordig smurfenijs nog wel eens gemaakt wordt zonder deze kleurstof, maar dat kan je niet zien aan de buitenkant. Dus heb ik gewoon als regel, dat ze een andere ijssoort moeten kiezen en dat vinden ze prima. Blijkbaar ontneem ik ze daarmee een deel van hun jeugd en ben ik de strengste moeder van TikTok. Aldus vele pubers op dit platform. Triest eigenlijk als dat je jeugd vormt.

Spelcomputer

We hebben ook (nog) geen enkele spelcomputer in huis. Of zoals ik het volgens de jeugd noemen moet: een spelconsole. Jep, in mijn taalgebruik ben ik zeker ouderwets. Waarom we dit nog niet hebben? Omdat voor alles een tijd komt. De kinderen vermaken zich nog prima zonder. Op de iPad spelen ze Roblox en daar lijken ze voor nu genoeg aan te hebben. Bovendien merk ik hoe graag ze uren willen tureluren naar zo’n scherm en daar heb ik nog geen zin in als dat met echte spelletjes nog meer gaat toenemen. De vraag is ook welke console we dan überhaupt in huis zouden willen halen. De Switch schijnt erg leuk te zijn voor kinderen, maar ik weet niet in hoeverre je dan voortdurend Nintendo tegoed kopen moet om leuk te kunnen blijven spelen. De Playstations trekken mij persoonlijk zelf niet niet zo. Ik denk dat ik de keuze aan manlief te zijner tijd zal overlaten. Hij is toch meer bekend met spelconsoles en alles wat daarmee samenhangt. Want ik kijk nooit verder dan Ninento.

Geen telefoon, dus de strengste moeder van TikTok

Hoe ik ook aan kindermishandeling schijn te doen, is vanwege het gegeven dat mijn kinderen geen eigen telefoon op tablet hebben. Hun hele jeugd is verpest! Mijn oudste is nog geen 9, dus waarom zou zij een telefoon moeten hebben? Het antwoord was vanwege sociale contacten. Ik vond dat heel erg zorgbarend, dat je op die leeftijd alleen een sociaal leven zou kunnen hebben als je een telefoon hebt. Gelukkig is dat in ons dorp niet het geval en worden alle playdates gewoon op school al afgesproken. Of de moeders appen met elkaar. Buiten spelen kan ook zonder telefoon. Mijn kinderen gaan met walktietalkies naar buiten en dat gaat prima. Één iPad in huis gaat tot dusver ook goed. Ze spelen samen erop of wachten geduldig tot het hun beurt is. Zo leren ze ook nog eens te delen. Wij hadden vroeger één gameboy met vier kinderen (vandaar mijn Nintendo voorkeur) en zijn er echt niet minder om geworden. Onze kinderen lijken er hier ook niet over te klagen. Alleen die op TikTok.

Gelukkig weten mijn eigen kinderen dat hun geluk niet bestaat uit smurfenijs en schermpjes en ben niet de strengste moeder van TikTok. Zij zijn het meest gelukkig als we keihard de muziek aanzetten en dansen met elkaar. Een hapje en een drankje erbij en de avond is op en top gezellig. Dat zijn de herinneringen die je altijd bij blijven. Niet je highscore.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock