Het komt niet vaak voor dat ik nog verbijsterd ben over een product. Alles lijkt op elkaar en eigenlijk komt er weinig innovatiefs op de markt. Het is daarom des te leuker als er weer eens een product op mijn pad komt waar ik oprecht verbaasd over kan zijn. Eentje dat mijn verwachtingen overtreft. Over zo’n product vertel ik dan ook graag wat meer.

Het is een paar weken terug dat ik benaderd werd door een lieftallige dame met de vraag of ik een huisdier had en of ik een speciaal daarvoor ontwikkelde stofzuiger zou willen testen. Deze stofzuiger zou niet alleen heel goed die vervelende haren opzuigen, maar ook nog eens de lucht reinigen tijdens gebruik. Ik kon me niet zo goed voorstellen, dat het zo effectief zou zijn maar wilde uiteraard de uitdaging wel aan gaan. Onze kat verhaart namelijk extreem en dan vooral op plekken waar het goed zichtbaar is. Zo ziet de deurmat er meestal erg behaard uit. Het zou fijn zijn als daar eens goed gestofzuigd kon worden zonder dat je het gevoel hebt dat je de haren alleen maar uitstrijkt als het ware. Zo gezegd zo gedaan, enkele dagen later ontving ik de Thomas perfect air animal pure om te proberen.

De Thomas Air is een zakloze stofzuiger en kan zowel droog als nat opzuigen. Aangezien ik voornamelijk nieuwsgierig was naar de zuigkracht en efficiency als het ging om kattenharen, wilde ik als eerste het droog zuigen ervaren. De voorbereidingen waren vrij simpel. Je opent de stofzuiger en giet een liter water in het reservoir. Daarna kies je een mondstuk uit voor aan de slang en je kan beginnen. Alle onderdelen zijn trouwens vrij gemakkelijk te bevestigen. Als je een klik hoort, weet je dat je het goed in elkaar hebt gedraaid. Op de zeer fijn in de hand liggende stofzuigerslang zit een knopjespaneel. Je kan de stofzuiger dus aan en uit zetten met de hand in plaats van de voet, maar ook de zuigkracht is met de afstandsbediening te controleren. Je hoeft dus niet meer voorover te bukken of acrobatische manoeuvres uit te halen met je tenen om het een standje harder te laten doen zuigen.

Zodra je de stofzuiger aan zet, begrijp je al wat bedoeld wordt met de finesse van Duitse technologie. Het mondstuk lijkt zich aan de grond vast te zuigen en toch is het gemakkelijk te bewegen. De kop lijkt zeer flexibel mee te roteren zonder dat het 180 graden gedraaid wordt en je het met de grootste moeite weer moet terug draaien. Met het grootste gemak gleed het over de stroeve deurmat. Het ging allemaal zo vlot, dat ik gelijk een deel van de woonkamer ook wilde stofzuigen. Aangezien er een enorm lang stekkersnoer aan het apparaat zit, kon ik met gemak verder gaan zonder van stopcontact te hoeven wisselen (wat ik altijd zeer frustrerend vind als ik net lekker bezig ben). Stiekem wilde ik gelijk de hele woonkamer al doen, maar ik was te nieuwsgierig wat ik alleen al van de deurmat aan vuil had opgezogen.

Voor
Na

Ik dacht echt dat wij geen smeerpijpen waren, maar toen ik zag hoe het water vervuild was na één vierkante meter stofzuigen was ik toch een beetje in shock. Ongelooflijk hoeveel vuil er nog achter kan blijven zonder dat je dit met het blote oog ziet. Vol gruwel heb ik het waterreservoir geleegd in de wc pot en omgespoeld onder de kraan. Oké, dat is het toch echt wel het nadeel van de stofzuiger: dat je elke keer nadat je de stofzuiger gebruikt hebt het reservoir moet legen en schoonmaken. Het is niet de meest fijne klus om te doen, maar het is het het waard als je bedenkt wat je aan vuil opzuigt met de Thomas perfect air animal pure (hier) en hoeveel je bespaart aan stofzuigerzakken.

Bij de stofzuiger tref je natuurlijk allerlei mondstukken die het gebruiksgemak vergroten. Denk maar aan opzetstukjes voor de auto, de meubels of de moeilijk bereikbare plekken zoals de kieren van de bank. Maar wat ik zelf zo bijzonder vind, is dat er ook een mogelijkheid is om nattigheid op te zuigen. Het is een kwestie van één extra filtertje in het waterreservoir (waar dan geen water in zit) en je kan aan de slag. Dit is wat mij betreft ideaal als je naast een huisdier ook kleine kinderen in huis hebt. Hoe vaak ik al niet op mijn knieën heb gezeten, met doekjes in de weer, om de inhoud van de “omgevallen” beker water op te dweilen. Never no more!

Kortom, de Thomas perfect air animal pure was een aangename verrassing voor mij en als je het geen probleem vindt om na elke zuigbeurt even de boel om te spoelen is het zeker een aanrader.