Hoe graag we onze kids ook zien, een kleintje opvoeden is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zeker niet als je kind de wervelwind leeftijd van een peuter heeft bereikt. Het kan soms een uitdaging zijn om je hoofd koel te houden te midden van gillende peuter driftbuien en onvoorspelbare energie-uitbarstingen. Herken je jezelf hierin? Lees dan snel verder!

Zorg voor structuur

Peuters zijn net kleine klokjes met een eigen tijdschema. Het is belangrijk dat je de dagelijkse routine van je kind begrijpt en activiteiten hierop af te stemmen. Zorg ervoor dat je kind voldoende dutjes krijgt, want dat is niet alleen goed voor zijn/haar welzijn maar ook voor jouw eigen rust. Vermijd activiteiten tijdens hun ‘beruchte’ humeurige uren en plan in plaats daarvan leuke dingen als ze op hun best zijn. Een goed getimede dag kan het verschil maken tussen een vrolijke peuter en een grumpy geval. 

Wees flexibel

Peuters kunnen wel eens onvoorspelbaar zijn. Dus, wees voorbereid op onverwachte wendingen en leer te improviseren. Als je merkt dat de zorgvuldig geplande sessie met educatief speelgoed uitloopt op een waterverf explosie, laat je strakke planning dan gewoon even los en maak er een kunstproject van. Door creatief te zijn in onverwachte situaties zal je peuter zich veel meer vermaken, en het zal ook jouw stressniveau doen dalen.

Communiceer op peuterniveau

Peuters zijn net kleine sponzen die alles om hen heen absorberen. Communiceer dus op hun niveau en wees duidelijk in je instructies. Gebruik korte zinnen en visuele hulpmiddeltjes om hen te helpen begrijpen wat je van ze verwacht. Geef geregeld keuzes waar mogelijk, zodat ze het gevoel hebben dat ze een zegje hebben in hun wereld. Een beetje geduld en begrip kunnen enorm helpen als het gaat om communiceren met peuters.

Wees creatief met gezonde snacks

Peuters kunnen behoorlijk kieskeurig zijn als het op eten aankomt. Een slimme truc is om gezonde snacks te ‘verstoppen’ in maaltijden die ze graag eten. Pureer bijvoorbeeld groenten en voeg ze toe aan pastasauzen, bak gezonde ingrediënten en voeg ze toe aan muffins of maak lekkere fruitsmoothies. Op deze manier krijgen ze veel meer voedingsstoffen binnen zonder dat ze het doorhebben. 

Zorg voor voldoende afleiding en speelgoed in huis

Peuters hebben veel entertainment nodig, anders lopen ze snel een beetje verloren en worden ze al eens slechtgezind. Zorg er dus voor dat je een leuk plekje creëert in huis waar ze zich helemaal kunnen uitleven. Kies speelgoed uit dat past bij hun leeftijd. Speelgoed voor een 1 jarige is niet hetzelfde als speelgoed voor een 4 jarige. Zorg ervoor dat hun speelgoed hen voldoende uitdaagt en dat ze er hun motorische en creatieve vaardigheden mee kunnen aanscherpen. Ook een creatief hoekje met kleurtjes, verf en knutselmateriaal is voor een peuter een geweldig leuke extra in huis. Houd natuurlijk wel altijd een oogje in het zeil en zorg dat er geen te kleine of scherpe materialen liggen. 

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime