Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gastblog Oma

“Gastblog oma Bobje: bakken en voorlezen op afstand”

Sinds tante Corona op oorlogspad is, facetimen we elke dag met de kleinkinderen. Een goedkoop surrogaat voor bezoekjes, maar we kunnen ze in ieder geval even spreken en hun verhalen horen. Drie van de vier gezinnetjes zijn inmiddels aan het bakken geslagen. Ik volg hun bakkunsten via facetime en bewonder de foto’s die ik opgestuurd krijg: kleinkids met hun vingers verlekkerd graaiend in het deeg, of spatels aflikkend of vieze handen omhoog stekend, met een toet vol flodders deeg. Er worden errug veel koekjes gebakken en als ze ze zelf niet op kunnen, bij de buren afgeleverd en op de stoep gelegd. Met anderhalve meter afstand als ze aanbellen, maar de bewondering blijft altijd even groot: ‘Heb jij die ZELF gebakken?’

Voorlezen

Nu had onze jongste dochter iets nieuws bedacht: facetime voorlezen met oma. De andere oma was me al voorgegaan en nu was het mijn beurt. ‘Misschien komt het oma nu even niet goed uit,’ opperde mijn dochter voorzichtig, maar daar was geen sprake van, zag ik aan de besliste blik van onze bijna-vierjarige kleindochter. NU!VOORLEZEN! OMA! IK.KAN.NIET.LANGER.WACHTEN! Welk boek ze dan wilde horen, vroeg ik. Tot mijn grote schrik koos ze gedecideerd voor NIJNTJE, iets waar ik dus totaal geen zin in had. ‘Mam,’ zei mijn dochter, ‘ga anders zelf een boek in de speelkamer uitzoeken. Dat is toch ook een goed idee, hè?’  Dit tegen haar dochter, die ijverig knikte. 

Lees ook: gastblog oma – mijn eerste kraamtijd

Koekjes

Ik koos voor KOEKJES, van Ted van Lieshout. Het prentenboek van het CPNB tijdens een kinderboekenweek. Het verhaal in het kort: oma heeft koekjes gebracht en telkens verdwijnt er uit de trommel een koekje. Wij denken als lezer dat Diederik de hoofdpersoon onzin staat te verkopen als hij anderen de schuld geeft, maar nee hoor! Er zit ritme en herhaling in de tekst, dus prima geschikt voor het facetimen. Ik begon langzaam voor te lezen. Mijn kleindochter kon mij niet zien, alleen het boek dat op mijn schoot lag. Uiteraard toonde ik haar iedere keer de bijbehorende plaatjes en dan zei ze met een lichte zucht: ‘JA.’ Dat was haar enige reactie, ik kon niet ontdekken of zij stond of ergens op een krukje of iets dergelijks zat. Bij het allerlaatste plaatje, wanneer oma door de graafmachine met nieuwe koekjes naar haar kleinzoon getransporteerd wordt, rolden haar ogen bijna uit haar hoofd van verbazing: HÈ? Wat gebeurt hier? Waar zit die oma nou in? Ze is dol op graafmachines, vooral toen er eentje bij haar in de straat stond te graven. 

‘Nog een keer,’ bedong ze toen ik het boek dichtklapte. Maar dat weigerde ik. Toen dreigde ze me waarschuwend: ‘De ANDERE oma gaat straks wel voorlezen.’ Een kleine chantage van haar kant, waar ik niet in trapte. We maakten samen een deal: morgen mag ik het weer doen. Eerlijk om de beurt.

Lees ook: oma op de wc spotten

Natuurlijk ben ik allang blij dat ik op deze manier met facetimen mijn voorleessessie kan uitvoeren, maar eerlijk gezegd vind ik het in het echt zoveel leuker. Een kleinkind gezellig warm tegen je aangeprakt, de verstarring in het lijfje als het opeens heel spannend gaat worden, de ontlading als het verhaal ten slotte toch goed is afgelopen… Ik mis het oprecht. Sterker nog: ik mis de kleinkinderen! 

Ik denk dat ik binnenkort ook maar eens een cake ga bakken.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Facebook Comments

«

»

1 COMMENT

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Gastblog oma Bobje: het kwam allemaal weer naar boven - MeerVanMir on april 9, 2020
 • Instagram
  • Mijn rijkdom 😍
  • Dit zijn mijn oudste boefjes. Vanavond komt er een artikel online over hun bekentenissen 😂
  • Even een selfie in het zonnetje, want dat doe ik niet zo vaak. Ik maak liever foto’s van anderen. Vooral omdat ik bijna nooit een foto van mezelf echt leuk vind. @rvgpr vroeg mij wat over mijzelf te vertellen na hun eerste online paneldag met producten van @karchernl @zoedt_nl @dutchdeluxes @asmodeenl en Cobi. Ik vond het wel een leuk idee. Leren jullie ook gelijk wat meer over mij.
.
Ik ben dus Miriam en mama van vier heerlijke meiden. In het dagelijkse leven werk ik als juriste en blog ik op meervanmir.eu. Samen met manlief woon ik in de omgeving van Den Haag. Ik ben dol op gezelligheid met mijn familie en vriendinnen. Op mijn site vertel ik over alles wat ik als moeder van 4 tegenkom qua opvoeding en producten. Ik voer een Jan Steen huishouden, dus je zal geen picture perfect aantreffen. Wel gewoon eerlijkheid. Ik heb toch geen tijd voor Photoshop en filtertjes? Dus als je een kijkje in mijn hectische leventje wil, weet je waar je zijn moet.
.
Nu ben ik ook nieuwsgierig naar jullie leven, dus...
  • She’s rockin’ it 😂
  • Samen kijken we naar de blogpanelvideo van @rvgpr . Sofieke vond het erg rustgevend 😂. Ik ben vooral weer enthousiast geworden!
  • Zelf ondertekenen voor je identiteitskaart. We hebben even soort van geoefend. De “e” is lastig en in Veerle zitten er maar liefst 3! Maar in één keer geslaagd! We kunnen weer op vakantie dus.
  • Ze gaat nog net niet in de bak Duplo zitten
  • Dankjewel @bijdas voor de prachtige bloemen!

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  En toen zaten we in thuisquarantaine

  Waar ik dit weekend nog heel vrolijk aan het vertellen ...

  Sluiten