We hebben helemaal het fenomeen spelletjes spelen herontdekt, nu we niet echt meer er op uit kunnen gaan. Het wordt ook steeds leuker. De kinderen worden wat ouder, dus we kunnen steeds meer verschillende spelletjes doen. En vooral ook proberen, want nieuwe dingen ontdekken blijft leuk ongeacht de leeftijd. Gelukkig komen er jaarlijks zoveel nieuwe spelletjes bij, dat we voorlopig nog genoeg kunnen testen / reviewen.

Tegeltjes leggen met Honeycombs

Het spel van vandaag deed me op het eerste gezicht denken aan een oude bekende, namelijk Triominos. Dat zijn driehoekjes met getallen erop die je op elkaar moet laten aansluiten. Ergens heeft dat ook wel weer wat weg van Domino. De Honeycombs tegels bestaat uit maar liefst zes hoeken. Deze moet je weer zo neerleggen dat ze aansluiten op andere tegels. Elk stukje, van de 52 in totaal, is uniek. En omdat een tegel uit zes vlakken bestaat, kan je deze meestal wel ergens kwijt. Het is dus niet de kunst om als eerste alles neergelegd te hebben, maar om ze ook tactisch neer te leggen en op die manier meer punten te verdienen. Want voor elk plaatje dat matcht krijg je een punt. Positioneer je een tegel zo, dat het het aansluit met drie plaatjes dan krijg je drie punten. Zit in het midden een verdubbelaar, zijn het zes punten geworden! Maar pas op voor de dief, want die kan je beurt wegkapen. Heb je een herhalingssymbool? Dan mag je een extra tegel neerleggen. En de bij in het midden is een soort van joker, dus mag je een plaatje mismatchen.

Voor meer informatie over het spel Honeycombs klik je hier.

Meerdere varianten spelregels

Het spel kent drie varianten. Wij spelen graag de tweede waarin je tegen elkaar strijd met één speelveld. Je kan ook doen wie de grootste en als snelste met al zijn tegels een honingraat kan bouwen (variant 1) of dat je samen één grote bijenkorf bouwt (variant 3). Eerlijk gezegd hebben we alleen variant 2 tot nu toe gespeeld. Vooral omdat een beetje competitie nooit kwaad kan en ik juist het anticiperen op je tegenspeler een leuk onderdeel vind van een spel. De kinderen vonden het ook erg leuk om te spelen. In eerste instantie werden de tegels gewoon aangelegd, maar al snel begrepen ze dat als je de plaatjes met meerdere andere plaatjes laat aansluiten, je meer punten verdient. Toen werd er ineens uitvoerige naar het speelveld gekeken, op zoek naar de beste plek. En ook met het oog op de volgende beurt, dat ze weer een tegel moesten plaatsen. Er werd dus verder gekeken dan naar de snelle oplossing.

Tip: laat je kleuter de puntentelling doen. Heb je gelijk wat rekenhuiswerk gedaan!

Winactie

Durf jij de Honeycombs uitdaging aan te gaan? Laat mij dan weten welke variant je als eerste gaat spelen en wie weet kan je binnenkort het daadwerkelijk proberen. Meedoen kan tot en met 18 april en de winnaar maak ik bekend op Facebook. Succes!

Lees ook: Slide Quest het spel