Als je kind de leeftijd van de kleuterklas heeft, komt er hoogstwaarschijnlijk een keer dat de eerste tand los gaat zitten. Een hele mijlpaal want menig kind kijkt er naar uit om, net zoals de klasgenoten en ouder, met een groot gapend gat in het gebit rond te lopen. Eentje die er mag zijn natuurlijk. Het is ook wel een beetje spannend, want hoe zal dat in zijn werk gaan en zal het pijn gaan doen? En het idee van een tand zelf eruit trekken is voor de meeste kleuters afschuwelijk. Maar het fietsenrekje aanblik maakt het allemaal weer goed. Het komt alleen wel eens voor dat het gebit daar anders over denkt en de grote mensen tanden al eerder naar boven komen en de melktandjes er nog niet uit willen. Wat dan? Mijn oudjes twee hebben dit beide met de onder voortanden gehad. Het kan gewoon!

Twee rijen tanden oftewel haaientanden

Een dubbele rij tanden heten ook wel haaientanden. Als je er niet eerder over gehoord hebt, maak je je in het begin best zorgen als je die tweede linie ziet. Gaat je kind wel gewoon de melktanden verliezen? Zo ja, dan staan de grote mensen tanden nog steeds vrij ver naar achter. Moet dat weer met een beugel opgelost worden? En wanneer grijp je als ouder (of tandarts) in? Je wil natuurlijk liever niet de melktandjes getrokken moeten worden. Gelukkig kan ik je vertellen dat het meestal wel goed komt.

Zo verloopt het meestal

Naarmate de grote mensen tanden meer naar boven komen, duwen ze steeds meer de eigenwijze melktandjes weg. Uiteindelijk zullen die dus wel los gaan zitten en er uit vallen. De tandarts vertelde mij destijds dat dit meestal wel binnen een jaar, max twee jaar, gebeurt (lees ook kindergebit controle bij de tandarts). Na die tijd is het wel raadzaam ernaar te laten kijken, maar als het goed is heb je voor die tijd allang weer een controle gehad. Eenmaal eruit zie je dat de nieuwe tanden beduidend meer naar achter staan in het begin. Ook kan er wat meer tandplak op zitten dan normaal. Dit hoort er allemaal bij. Langzaamaan worden de tanden namelijk in het gareel gedrukt door de rest van het gebit. De ontstane tandplak wordt elke keer minder bij elke poetsbeurt, als er goed gepoetst wordt, en zal bij de volgende controle hoogstwaarschijnlijk al geminimaliseerd zijn. Het is wel belangrijk extra goed te poetsen tijdens de dubbele rij, omdat je er niet optimaal bij kan.

dubbele rij tanden kind
dubbele rij tanden kind

Alleen de tanden onder

Het nadeel van de dubbele rij tanden is, dat je kind niet het prachtige fietsenrekbekkie heeft. Het is zo’n mooi gezicht, een wisselend gebit. Maar de gaten ontbraken volledig. De tandenwissels van de boven voortanden verliepen echter wel volgens het boekje. Bij beide meisjes! Het schijnt ook vreemd genoeg vaker onder voor te komen dan bij de boventanden. De hoektanden lijken tot dusver ook normaal gewisseld te worden. Ik ben wel benieuwd hoe het met de rest van het gebit zal verlopen en of de jongere zusjes hetzelfde hebben. Hoe dan ook, een dubbele rij tanden komt vaker voor dan je denkt en geeft nagenoeg nooit reden voor paniek. Dus geen zorgen maken!

Lees ook: de speciale tandarts voor Noor