Steeds meer Nederlanders stappen tegenwoordig naar het elektrisch poetsen over. Elektrische tandenborstels zijn namelijk erg doeltreffend en heel eenvoudig te gebruiken. Ze reinigen het gebit ontzettend grondig en zorgen tegelijkertijd voor gezonder tandvlees. Er zijn echter nog heel wat interessante voordelen aan het elektrisch poetsen verbonden. 

Elektrische tandenborstels verwijderen meer tandplak

Het grootste voordeel van een elektrische tandenborstel is dat er veel meer tandplak verwijderd wordt. De tandenborstels maken aanzienlijk meer poetsbewegingen dan de standaard manuele borstels en reinigen het gebit veel grondiger. Op deze manier wordt er aanzienlijk meer tandplak verwijderd met elektrisch poetsen. Een elektrische tandenborstel is dan ook de beste manier om nare mondproblemen te voorkomen. Bovendien zijn de nieuwste modellen zo uitgerust dat ze ook tussen de tanden en achter de verste kiezen reinigen. Zeker de modellen van Oral-B zijn met hun rechthoekige vorm en hun lange haartjes ideaal om het gebit volledig te reinigen. 

Een geschikte opzetborstel voor elk soort gebit

Elk gebit is anders. Sommige personen hebben last van gevoelige tanden, terwijl andere dan weer snel gele plekjes op het tandoppervlak krijgen. Bij de meeste elektrische tandenborstels heb je daarom de keuze uit verschillende opzetborstels. Zo beschikken Oral-B en Philips, de bekendste tandenborstelmerken, over speciale opzetstukjes voor een standaard reiniging, opzetborstels die gevoelige tanden of ontstoken tandvlees goed beschermen en borstels die een polijstende functie hebben. Op deze manier kan iedereen kiezen voor elektrisch poetsen en een opzetborstel die perfect bij zijn of haar gebit past. Je weet zelf het beste wat je juist nodig hebt en zo zorg je meteen voor een optimale reiniging van je gebit. 

elektrisch poetsen

Beter, efficiënter en langer poetsen

Een ander groot voordeel van elektrisch poetsen is dat je je poetsbeurt als het ware kan personaliseren. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende poetsstanden. Iemand met gevoelige tanden heeft liever een tragere poetssnelheid, terwijl personen die veel last hebben van tandplak vaak voor de hoogste stand kiezen. Verder kan je sommige moderne exemplaren met een app verbinden, zodat je je poetsroutine volledig kan optimaliseren en je je poetstechniek kan verbeteren. Je poetst ten slotte ook langer met elektrische tandenborstels. Dankzij de ingebouwde time weet je exact wanneer je van mondhoek moet wisselen en je poetst elke tand dan ook zeker voldoende.

Gezonder tandvlees en minder kans op infecties

Is elektrisch poetsen beter? Elektrisch poetsen is niet alleen erg goed voor je tanden, ook de kwaliteit van je tandvlees gaat er enorm op vooruit. Dit komt niet alleen door de afwezigheid van de tandplak, maar ook door de zogenaamde poetsdruksensoren. Deze sensoren vertragen de bewegingen van de elektrische tandenborstels automatisch als je te veel druk uitoefent. Op deze manier word je tandvlees altijd voorzichtig behandeld en kan je het niet beschadigen. Bij manuele borstels is dit anders. Tijdens het poetsen oefenen heel wat mensen enorm veel druk uit om het poetsresultaat te verbeteren. Dit zorgt echter voor bloedend tandvlees. Bovendien kan het tandvlees zo infecties oplopen en heb je sneller last van gevoelige tanden.

Welke keuze maak jij? Elektrisch poetsen of met de hand?