In januari 2019 was in het programma kassa een uitgebreide rapportage over de meningokokken inentingen, waar ze nu een inhaalslag mee proberen te maken, en toen bekroop mij het gevoel dat het nog steeds niet voor iedereen helemaal duidelijk is wat ermee bedoeld wordt. Reden genoeg voor mij om het weer even opnieuw uit te zoeken en mijn vergaarde kennis met jullie te delen.

Wat is meningokokken?

Meningokokken  is een zeer ernstige infectie, die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. Als je dus verkouden bent zou in beginsel deze infectie niet kunnen ontstaan. Een verkoudheid is namelijk een virus en geen bacterie. Neemt niet weg dat je altijd opmerkzaam moet blijven. De infectie is namelijk niet gering. Het kan lijden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, die weer kan leiden tot een shock met een grote kans op overlijden. Je hebt waarschijnlijk dit al vaker in het nieuws gehoord de laatste tijd.

Er zijn meerdere typen

Er zijn dus ook nog eens verschillende typen meningokokken, namelijk type A, B, C, W en Y.  In Nederland worden mensen vooral ziek van de laatste vier typen.  Sinds 2002 worden de kinderen ingeënt tegen type C en sinds 2018 worden de jongsten ook ingeënt tegen type A, W en Y. Als je kind dus begin 2018 de leeftijd had van maximaal veertien maanden, en je het rijksvaccinatieprogramma hebt gevolgd, is hij / zij waarschijnlijk beschermd tegen de vier types meningokokken.  Je kan het zekerheidshalve even nagaan in het consultatiebureauboekje. Oudere kinderen hebben nog niet deze vaccinatie gekregen.

Sinds 2018 extra vaccinatie

De overheid is nu bezig met een inhaalslag wat betreft het vaccineren voor types A, W en Y.  De tieners tussen de veertien en achttien jaar worden uitgenodigd voor deze prik. Dan blijft er wel nog een zeer groot gat over van de kinderen tot twee tot veertien jaar. De gevolgen voor deze leeftijd zijn net zo groot als die van de rest. Voor ons was dat de reden om zelf te handelen.

Lees ook: tips om oorontstekingen te voorkomen

Meningokokken vaccinatie

Zelf eerder deze prik halen

Bij de apotheek kan je aangeven dat je een vervroegde vaccinatie wil voor je kind. Dit wordt doorgaans wel geaccepteerd. Op afspraak kan de assistent van de huisarts het meestal wel zetten. Bij ons kostte het zetten van de prik € 5 per kind. De kosten van de vaccinatie moet je zelf eerst voorschieten. Wij konden deze zonder problemen achteraf declareren bij de zorgverzekering. Ik raad je aan om dit wel vooraf even te checken om niet voor onverwachte kosten te komen te staan. De vaccinatie kost namelijk tussen de €60 en de €80. Een duur grapje dus als het niet vergoed wordt.

Type B wordt niet vergoed

Tegen de meningokokken B variant wordt in Nederland niet ingeënt. Dit vonden wij opmerkelijk, want je kan er net zo goed aan overlijden en in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië en Oostenrijk is deze vaccinatie wel gewoon in het Rijksvaccinatie in het programma opgenomen. Blijkbaar sterven er in ons land te weinig mensen aan om deze inenting te vergoeden.  Een beetje vreemd, nietwaar? Enfin, voor ons was dat geen reden om niet ook deze prik te laten zetten op eigen kosten. Dat mag namelijk gewoon! Het is alleen een zeer prijzige inenting. Wij waren € 96,45 per kind kwijt en dat was nog maar voor één keer. De tweede rond kost het weer zoveel. Het was pijnlijk voor de portemonnee, maar ik zelf zou het er niet voor laten.  Onze kinderen waren wat minder blij met de naald in hun arm. Ik heb ze ook nog maar niet verteld, dat ze binnenkort weer moeten.

Mocht je nog meer informatie over de meningokokken willen, bezoek dan vooral de website van het RIVM.