De cv-ketel is kapot. Wat nu?

www.shutterstock.com

Afgelopen week herinnerde manlief mij er aan dat ik een afspraak moet maken met de monteur van onze cv-ketel voor de jaarlijkse check-up. Wij doen dit heel braaf elk jaar onder het mom dan gaat ie nog zo lang mogelijk mee. Dat niet alleen! De vorige bewoners hebben de ketel soort van ingemetseld, dus als er ooit iets mis mee is, moeten we een muurtje afbreken en daarmee ook een gedeelte van de douchecabine. Al met al totaal niet wenselijk dus. Toch is het iets waar je altijd rekening mee moet houden vinden wij. Althans, je moet ervoor zorgen dat je je een nieuwe ketel kan veroorloven, maar ook dat je weet welke soort je wil. Het klinkt nogal ingewikkeld, dus ik leg nog even uit wat ik bedoel.

Onze huidige cv-ketel loopt op gas. De overheid is, onder andere vanwege de toestanden in Groningen, voornemens om het gasgebruik in woningen zoveel mogelijk te gaan beperken. Het kan dus zo zijn dat je verplicht wordt over een paar jaar om je huidige ketel te vervangen door eentje die niet op gas loopt. Ik denk wel dat het een meerjarenplan gaat zijn hoor. Maar als je cv-ketel kapot gaat en je deze moet vervangen, waarom dan niet gelijk voor de duurzame variant gaan?  Je ontkomt er uiteindelijk toch niet aan.

Als je dan de overstap maakt naar een nieuw soort verwarmen, denk er dan aan dat het verstandig is je huis optimaal te isoleren. Een goede vloerisolatie is dan al van groot belang. Het krakerige van de houten vloer kan wel haar charmes hebben, maar voor de isolatie (en dus ook de verwarming) zou een betonnen vloer beter zijn. En het voordeel van je houten vloer vervangen door beton, is dat je niet alleen bespaart op energie maar ook nog eens deze door je vloer kan laten lopen.Dat mis ik echt in ons huis. Heerlijk warme poezelige voetjes, vloerverwarming dus. Enfin, als je dus overstapt op een andere ketel, loop dan gelijk eens even je huis na waar je nog meer energie kan besparen. Dat maakt het de aanschaf van de duurzame ketel gelijk een stuk minder pijnlijk.

Misschien ook nog wel belangrijk om te weten:  De oplossing van Faber comfortvloer waar ik naar verwees is een oplossing voor het vervangen van je oude houten vloer voor schuimbeton. Dit is een alternatief voor de bekende broodjesvloer. Schuimbeton is wel weer anders dan gewoon beton. Wil je gewoon beton laten storten? Je kan gemakkelijk zelf online beton bestellen. Geen enkel excuus dus meer om niet duurzaam te zijn.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock, door Art_Rich
Facebook Comments