Naast het moederschap en het bloggen, heb ik nog een andere baan bij een echte werkgever. Voor 32 uur in de week ben ik namelijk werkzaam als juriste bij een grote rechtbijstandverzekeraar. Inmiddels al bijna negen jaar! Ik heb dan ook behoorlijk wat mensen bijgestaan en soms blijft een zaak je wat meer bij dan gemiddeld. Zo ook die van de familie Knoop (naam is uiteraard niet de echte).

Alle herinnering waren weg

De familie Knoop wilde een nieuwe schuifpui in hun woning. Dan konden ze in de zomer heerlijk alles open gooien en konden hun tweeling van net een jaar oud lekker in de tuin spelen. Helaas werd hun droomverbouwing één grote ramp. Er was namelijk asbest ontdekt in de kozijnen van hun oude schuifpui. Op zich niet erg, maar de werklui die in hun huis bezig waren, hadden er aan gezeten. Het gevolg? Alles uit hun woonkamer moest vernietigd worden. Maar dan ook echt alles! De kamers op de eerste verdieping werden ook volledig ontruimd en de inhoud van de kinderkamers werd ingepakt en is nooit meer terug gezien. Alle herinneringen uit het eerste jaar van de tweeling waren vernietigd.

Ze had daar gewoon gekropen

Toen onze oudste net één was, is zij ook in contact gekomen met asbest. Bij mijn zus thuis werd het tijdens de verbouwing van de keuken aangetroffen onder de vloer. Op die plek waar ons meisje heerlijk gekropen had enkele uren voor de constatering. Ook bij mijn zus is de gehele inboedel vernietigd en mocht ze zelfs geruime tijd haar huis niet in. Omdat er weer een fout was gemaakt door een aannemer. Enige asbest inventarisatie is gewoon niet gedaan. Leuk hoor, al het materiaal dat vernietigd is, maar wat nou wat betreft de gezondheid van mijn dochter?

Even melden

Er zijn twee dingen die ik gedaan heb, voor het geval ze over dertig jaar ineens last zou krijgen van haar gezondheid. Ik heb de aannemer en huurbaas gemeld dat ze daar gekropen heeft en ik ze nu al aansprakelijk stel, mocht ze op latere leeftijd daar de gevolgen van ondervinden. En als tweede heb ik een vermelding in haar dossier bij de huisarts laten maken. Dit zijn de twee stappen, die ik iedereen aanraad om altijd te maken als je met asbest te maken hebt gehad. Het scheelt een hoop discussie over dertig jaar.

Laat het checken

Heb je asbest in huis of vermoed je dit te hebben? Woon je in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Dan is het misschien verstandig eens nader te onderzoeken. En misschien kan je er nog subsidie krijgen voor ook! Wil je hier wat meer over weten? Klik dan op asbest verwijderen 2019. Hoe dan ook, laat je informeren, ga vooral nergens zelf aan zitten en maak overal back-ups van!