Heerlijk zijn de wintermaanden met de donkere avonden en de feestdagen. Alles staat in het teken van de gezelligheid en familie. Het lijkt ook alsof half Nederland er op uit trekt met Kerst en Oud en Nieuw. Weet je voor wie het nog meer een feestje is deze weken? Voor inbrekers! De donkere avonden en nachten en vooral het vaak niet thuis zijn van de bewoners is voor dieven bij uitstek de ideale gelegenheid om eens gezellig een bezoekje aan de woning te brengen en wat spulletjes mee te nemen. En de voorbereidingen daartoe worden steeds brutaler!

Het takje of de plakband

Deze truc is een oude bekende. De inbreker verkent de wijk en het huis voordat hij toeslaat. Op de beoogde doelwitten wordt een plakbandje geplakt of een takje tegen de deur geplaatst. Als er niemand thuis is zal de dief dit weten, omdat het takje dan niet gevallen is en / of het plakbandje zit nog op zijn plek. Deze truc komt overigens uit een James Bond film. Daar werd een haar geplakt aan een kastdeur en doordat deze er niet meer op zat wist James Bond dat iemand in zijn kamer was geweest. Ik hoop niet dat er nog meer inspiratie wordt opgedaan uit de 007 films.

De collectant

Dit is een nogal brutale truc, vind ik zelf. Je inbreker staat immers gewoon voor je neus. Het is dus belangrijk om ook dan scherp te blijven. Los van de inbrekers kunnen het namelijk ook mensen zijn die het geld gewoon zelf houden. Er zijn twee tips die ik je kan meegeven:

  1. Vraag naar een pasje waaruit blijkt dat ze voor dat doel aan het collecteren zijn. Hebben ze die niet, geef dan geen geld en maak een melding bij de wijkpolitie
  2. Collectanten komen niet ‘s-avonds laat aan de deur. Als er dus om tien uur wordt aangebeld in de wijk, kan het een verkenningstocht zijn. Ook nu het advies om even de wijkpolitie in te lichten.

De post “bezorger”

Deze methode ken je misschien ook wel. Het lijkt op die van het plakbandje. De inbreker houdt namelijk je post in de gaten. Als er elke dag meer op de mat ligt, gaat hij er van uit dat je niet thuis bent. Immers zou je anders je post oprapen. De controle van de ingekomen post, gebeurt tegenwoordig gewoon ‘s-nachts met een mobiele telefoon. In onze wijk waren ze ook alweer aan het verkennen en heeft er iemand een filmpje kunnen maken van een mogelijk dief in actie.

Denk aan het 3 L principe

Er zijn drie dingen waar inbrekers een hekel aan hebben: licht, lawaai en lang werken. Houd je deur dus goed verlicht en laat niets in het zicht liggen. Je sleutels mogen echt niet in de buurt van de voordeur liggen. Ook niet in blik! Hoe verder van de deur en je auto, hoe beter. Ga je op pad deze vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips:

  1. Als het kan, zet dan een auto op je oprit. Als je buren er bijvoorbeeld twee hebben en thuis blijven, vraag dan of ze er eentje van hun bij jou willen parkeren. 
  2. Laat geen post liggen! Vraag of iemand af en toe je post van de deurmat kan halen.
  3. Bewaar je (reserve)sleutels niet in de buurt van de deur en het liefst in een kluisje. Deze koop je voor een prikkie bij de action.
  4. Zorg voor een lichttimer en zet deze bij voorkeur op je televisie. Hoe meer timers hoe beter uiteraard.
  5. Zorg voor voldoende verlichting bij je voordeur.
  6. Zet geen posts op social media over waar je bent op dat moment, tenzij je thuis bent. Inbrekers zitten ook gewoon op Facebook en Instagram.
  7. En zoals altijd: zie je iets verdachts? Bel 112!

Heb jij ook nog een goede tip? Laat het mij weten!