Het is zo bijzonder om je pasgeboren kindje voor het eerst in je armen te houden. Alles is lief er aan en jouw kind is de mooiste van de hele wereld. Maanden later, als je de foto’s terug kijkt, zie je misschien dat de in jouw ogen prachtige baby maar een klein lelijk mormeletje was. Ouderliefde maakt blind! Maar hoe goed ken je je baby al vanaf begin af aan al? Zou je je kleine herkennen tussen alle pasgeborenen?

De kledingwissel
Jaren geleden werkte manlief nog op de afdeling gynaecologie in het ziekenhuis. Er was een Kerst, dat hij nachtdienst had en hij had aan het ziekenhuis toestemming gevraagd of ik mocht helpen op de kraamafdeling. Dat mocht ik! Er waren die nacht vier kleintjes geboren en ik mocht helpen met het eerste badje en aankleden en zo. Een hele bijzondere ervaring was dat. Op een gegeven moment was ik één van de mini’s aan het afdrogen en wilde ik hem gaan aankleden. De papa kwam naast me staan en gaf me een setje schone kleertjes. Heel voorzichtig was ik het kleine manneke aan het aankleden. Ik vond het doodeng met dat wiebelende hoofdje en kleine armpjes en beentjes. Enkele minuten later stond de moeder naast me, met een setje kleren. “Die man daar is niet mijn man. Zijn vrouw ligt in de kamer hiernaast”. Toen de man terugkwam bevestigde hij het verhaal en liet weten zich vergist te hebben. Hij (her)kende dus zijn eigen kind niet. Gelukkig was de moeder wel alert genoeg. Ik had helaas het jochie wel net aangekleed en nu moest ik hem weer van zijn kleertjes ontdoen en opnieuw aankleden. Weer met dat wiebelende hoofdje en mini armpjes en beentjes.

De borstwissel
Niet alleen ouders maken zulke fouten. Mijn collega vertelde mij, dat een vriendin van hem ook zoiets overkomen was. Haar kindje werd uit de couveuse gehaald en aangelegd, maar aan de borst van de andere mama, die tegenover haar lag in de ziekenhuiskamer. De vriendin dacht eerst nog “ah, wat schattig, ook zo’n kleintje” en zag toen ineens, dat het haar kleintje was, die daar gretig uit de borst van die andere vrouw aan het drinken was. Zowel de verpleegster als de kamergenote hadden het zelf niet eens opgemerkt. Alle baby’s lijken blijkbaar op elkaar.