Voor mamaliefde mocht ik naar een event georganiseerd door Fisher Price. De genodigden werden die ochtend ingelicht over de plannen voor 2016 van Fisher Price op het gebied van marketing en producten. En vooral dan met het oog op de naderende olympische spelen. Houd dus de ogen open, want er komt veel bijzonders aan! Voor meer informatie kan je op de site van mamaliefde kijken.

Wat deze ochtend extra speciaal maakte, was de door Fisher Price uitgenodigde gastspreekster, Heleen de Hertog. Zij is de oprichtster van How2Talk2Kids. Dit is een methode, gebaseerd op het Amerikaanse How to Talk van Faber en Mazlish, dat je leert hoe je het beste kunt communiceren met je kinderen. Mijn eerste gedachte was “dat doe ik toch al?”, totdat ik een aantal voorbeelden van Heleen hoorde van zinnen, die we naar onze kinderen gebruiken en die we eigenlijk nooit tegen een volwassenen zouden zeggen. Waarom dan wel tegen onze kinderen? Zij gaf onder andere als voorbeeld dat, wanneer je een uitbrander van je baas hebt gekregen, je soms behoefte hebt aan een luisterend oor en niet perse een oplossing of de melding dat je het er wel naar gemaakt zou hebben. Dit geldt ook voor kinderen. Zij moeten de ruimte krijgen om hun ei kwijt te kunnen en zelf verantwoordelijkheid te nemen en met oplossingen te kunnen komen. Het betekent uiteraard niet, dat je als ouder geen grenzen mag stellen. Het is de wijze waarop je dit doet dat heel veel kan uitmaken.

IMG_6015

Inmiddels heb ik het eerste deel “Effectief communiceren met kinderen” doorgenomen en ik moet eerlijkheidshalve bekennen, dat ik een aantal van mijn eigen valkuilen herkende. Het boek geeft mij dan ook handvatten op welke wijze ik eigenlijk het beste kan communiceren met Sanne. Ik probeer het zo nu en dan ook al toe te passen en ik merk dat, zeker ze nu al steeds meer begrijpt, het best wel effectief is. Het boek staat vol met voorbeelden en hoe ermee om te gaan. Sommige voorbeelden zijn ook geïllustreerd.

1401162

Heb je ook het gevoel, dat je altijd politie agentje moet spelen bij je kinderen en lijkt het er op, dat de communicatie soms ver te zoeken is? Neem dan eens een kijkje op de site van How2Talk2Kids (hier). Hier kan je meer informatie vinden over de boeken en workshops van Heleen. Tevens kan je de boeken op de site bestellen en het eerste boek “Effectief communiceren met kinderen” is in minivorm aan te schaffen voor maar € 4.95.