Een kwestie van slimme aanpassingen doen zoals een traplift.

We willen het tegenwoordig bijna allemaal: zo lang mogelijk zelfstandig blijven. De tijd waarin we zodra we onze pensioengerechtigde leeftijd bereikt hadden massaal op zoek gingen naar een seniorenwoning of onze intrek namen in een bejaardentehuis, die ligt echt achter ons. Ouderen blijven steeds langer vitaal en volop meedoen in de samenleving. Een eigen huis hoort daarbij, en staat ook steeds vaker op het wensenlijstje. Toch lopen veel mensen in de loop der jaren wel tegen hindernissen aan, letterlijk en figuurlijk, die het wat lastiger kunnen maken om zelfstandig te blijven wonen. Het goede nieuws is dat deze vrijwel nooit onoverkomelijk zijn. Ooit een traplift overwogen?

Lees ook: traplopen voor kinderen

De trap hoeft geen obstakel te zijn

Het is waarschijnlijk de grootste hindernis wanneer je in een huis met een verdieping woont: de trap. Voor bijna iedereen geldt dat deze in de loop der jaren steeds een beetje lastiger te beklimmen wordt, waarna uiteindelijk het moment aanbreekt waarop de trap echt een vervelende hindernis is geworden, die het steeds lastiger maakt om mobiel te zijn in de eigen woning. Niet voor niets is bij veel ouderen de wens voor een gelijkvloerse woning groot; eindelijk geen gedoe meer met die trap.

Natuurlijk kan verhuizen naar een gelijkvloerse woning een goed idee zijn. Zo is het probleem met de trap in één keer opgelost, en kan ook de wens om wat kleiner te gaan wonen direct worden ingewilligd. Maar lang niet iedereen zit daar echt op te wachten. Veel mensen genieten juist van hun ruime woning, en gebruiken de lege kamers als logeerkamers voor de (klein)kinderen of voor hun eigen hobby’s. Of ze wonen zo prettig in deze straat, met fijne buren en veel faciliteiten, dat ze hun woning helemaal niet willen verlaten.

Ook wanneer je graag in je eigen woning wilt blijven kun je het probleem van de lastige trappen gemakkelijk oplossen. We zien steeds meer mensen een traplift kopen, ook als zij nog behoorlijk mobiel zijn, zodat de trap geen vervelend obstakel meer hoeft te zijn. Een traplift van Handicare kan op de bestaande trap gemonteerd worden. Je bent niet verplicht hem iedere keer te gebruiken, de trap blijft gewoon toegankelijk, maar het is al heerlijk om een keuze te hebben.

Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn

Wat is in jouw woning het grootste obstakel? Ook de trap, of is er iets anders dat je belemmert om prettig en comfortabel in je huis te blijven wonen? Wat het ook is, besluit niet te snel om maar te gaan verhuizen. Je zal verbaasd zijn over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van aanpassingen (traplift) die ervoor kunnen zorgen dat je langer prettig en zelfstandig in je eigen woning kunt blijven wonen. Laat je dus goed informeren voor je een knoop over al dan niet verhuizen definitief doorhakt.