De meeste kinderen zijn niet bepaald zuinig op hun spullen. Hierdoor komt het regelmatig voor dat ze wat kwijt zijn, zoals hun broodtrommel, kleding of speelgoed. Voor jou als ouders is dit bijzonder frustrerend, want je moet er telkens achteraan. Daarbij komt dat verloren spullen niet altijd teruggevonden worden, waardoor het jou op kosten kan jagen. Ben je er klaar mee? Met de volgende 5 tips voorkom je dat je kind zijn spullen kwijtraakt.

Maak een checklist 

Laat je kind regelmatig spullen liggen op school of bij zwemles? Dan kun je hem op het hart drukken om de volgende keer goed te controleren of hij alles bij zich heeft. Helaas weten veel kinderen niet precies wat ze allemaal mee hadden. Na een vluchtige controle denken ze dan ook dat ze alles hebben. Om je kind een handje te helpen, kun je een checklist maken. Stop dit lijstje bijvoorbeeld in de rugzak van je kind en laat hem deze iedere dag doorlopen voordat hij naar huis gaat. Grote kans dat je kind hierdoor voortaan wel zijn broodtrommel en drinkbeker mee naar huis neemt.

Label spullen

Als je kind een sloddervos is, raakt hij misschien zelfs zijn checklist kwijt. Vertrouw je het niet helemaal?  Gebruik dan labels in plaats van een checklist. Door de spullen van je kind van zijn naam te voorzien, verklein je de kans dat ze zoekraken. Raakt je kind regelmatig kleding kwijt? Markeer het label dan met zijn naam of gebruik strijkletters. . Een t-shirt bedrukken met zijn naam kan ook helpen om te voorkomen dat je kind kleding kwijtraakt.

Kleding bedrukken

Hierboven gingen we al kort in op het bedrukken van kleding. Wil je de kleding in de toekomst doorgeven aan een jonger kind of verkopen? Dan vind je kleding bedrukken met een naam vast geen goede optie. Gelukkig zijn er andere manieren om zijn kleren herkenbaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een hoodie bedrukken met een opvallend ontwerp of een logo. Anderen weten zo weliswaar niet van wie het kledingstuk is, maar zelf herken je het ongetwijfeld wel.

Werk met vaste plekken

Voor sommige kinderen is het nogal lastig om overzicht te bewaren. Als je kind hier ook moeite mee heeft, raakt hij mogelijk sneller spullen kwijt. Wie hier iets tegen wil doen, kan met vaste plekken werken. Doe dit niet alleen thuis, maar ook buiten de deur. Koop bijvoorbeeld een rugzak met meerdere vakken en stop al zijn spulletjes in een ander vakje. Laat je kind iedere dag controleren of er iets in elk vakje zit als hij naar huis gaat. Is er een vakje leeg? Dan weet je kind dat hij iets vergeten is. 

Geef je kind (meer) verantwoordelijkheid

Tot slot kan het helpen om je kind (meer) verantwoordelijkheid te geven als hij regelmatig iets kwijtraakt. Laat hem bijvoorbeeld zelf zijn tas inpakken als hij naar school, zwemles of sport gaat. Doordat hij weet wat er allemaal meegaat, weet hij ook wat hij weer mee naar huis moet nemen.