Het zonnetje schijnt volop en overal worden de zwembaden tevoorschijn gehaald. De afgelopen jaren hebben we elke keer zo’n opblaasding in de tuin gezet. Eentje waarvan de kinderen niet heel enthousiast werden en het water vaak snel vervuild was. Bovendien waren ze bij ons ook vrij snel lek altijd. Daarom dat we dit jaar een echter zwembad hebben neergezet: een heus zwembad met frame van maar liefst 2x3x0.7m. Manlief zei dat het mijn projectje zou zijn en dat ben ik dan vol enthousiasme aangegaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, kan ik inmiddels vertellen. Toch ben ik oprecht heel blij met mijn Swim Essentials zwembad met frame. Hoe alles in zijn werk gaat en wat je nodig hebt zal ik je vertellen.

Het zwembad frame

In het pakket van Swim Essentials trof ik meerdere stukken om het frame zwembad in elkaar te zetten. Alle onderdelen hadden een letter er op staan, zodat je weet waar wat moet. Ik heb overal gezocht naar een handleiding om het in elkaar te zetten. Ook online heb ik mij suf gezocht. Ik was al in de veronderstelling dat een zwembad met stalen frame wellicht niet voor mensen zoals ik was weggelegd. Manlief had geen tijd om te helpen. Net toen ik het op wilde geven, merkte ik dat er twee bladzijde van het meegeleverde boekje aan elkaar zaten geplakt. Uiteraard nou juist die bladzijde met de uitgebreide tekening over je hoe je de zwembad frame in elkaar moest zetten. Met de juiste instructie, en een kleine assistentie van dochterlief, was het binnen no time volbracht. Mocht je net als ik in twijfel zijn: de a’s en b’s zijn de lange kanten. Als je die weet, is de rest wel duidelijk.

frame zwembad

Frame zwembad met pomp

Als je kiest voor een zwembad met frame kan je als extra optie een filterpomp erbij nemen. Dit had wel mijn voorkeur. Stilstaand water heeft namelijk twee nadelen:

  1. Warme temperaturen en zonlicht kunnen de groei van algen in stilstaand water bevorderen. Als gevolg hiervan kan het water een groenachtige tint krijgen en kunnen zich dikke lagen algen vormen aan het oppervlak. Dit kan het water troebel maken en de zuurstofniveaus in het water beïnvloeden, wat gevolgen kan hebben voor het aquatische leven.
  2. Stilstaand water biedt een ideale omgeving voor de voortplanting van muggen. Muggen leggen hun eitjes vaak in stilstaand water, zoals vijvers, plassen of stilstaande delen van beken. De warmere temperaturen in de zomer versnellen de ontwikkeling van muggenlarven, waardoor ze sneller volwassen worden. Dit kan leiden tot een toename van muggenpopulaties in de omgeving.

Je begrijpt wel dat ik daar nou niet echt zin in had. Door het gebruiken van een pomp zit er toch nog iets van beweging in het water. Hierdoor vermindert het de algengroei en bacteriële besmetting. Daarnaast filtert het uiteraard op vuil, bladeren, insecten, haren en andere verontreinigingen, die in het water aanwezig kunnen zijn. Mijn inziens is een pomp wel een musthave bij een groot stalen frame zwembad.

Onderhoud van het water

Als je denkt dat een filterpomp voldoende is om algen of andere water ellende tegen te gaan, dan heb je het mis. Ik dacht het ook hoor. Het vermindert de groei, maar voorkomt het niet. Je zal dus toch ook enigszins aan de slag moeten met chemicaliën. Gelukkig voor jou heb ik alles al een beetje uitgezocht.

Pool Power Shock

Als je water er al niet meer helemaal zuiver uit ziet en je een snelle oplossing wil, anders dan het zwembad leegkieperen, dan is de Pool Power Shock de beste optie. Dit spul maakt binnen enkele uren je water weer doorzichtig. Het is wel naar spul, want ik heb per ongeluk wat gemorst op mijn shirt waar nu daardoor wat aparte vlekken in zitten. Maar verder werkt het top!

Pool Power Chloor

Natuurlijk moet je gewoon chloor in je zwembad doen om besmettingen te voorkomen. Zelf hebben wij van die handige blokjes die je in een speciaal daarvoor gemaakte drijver (skimmer) doet. Zo wordt het gelijkmatig over het zwembadwater verspreid. De drijver heeft overigens ook een temperatuur meter er in zitten. Ons zwembad met frame heeft een temperatuurtje van 26 graden inmiddels. Love it!

PH min

Wist je dat je ook je PH waarde van je zwembad moet meten? Als deze namelijk te hoog is, werkt je chloor niet meer optimaal. En vaak gaat het omhoog zodra je chloor aan je water toevoegt. Iets met vicieuze cirkel als je het mij vraagt. In ieder geval is het dus wel belangrijk om de PH verlager in huis te hebben. Voordat je denkt: help, wat een hoop! Geen zorgen, we zijn er bijna!

Test strips

Al die wijsheid wat betreft het water kan je natuurlijk niet proeven. Daar heb je weer teststrips voor nodig. De mijne heb ik gevonden op Amazon voor een paar euro’s (je koopt het hier). Het werkt vrij simpel. Je pakt een stripje en doopt die vlug in het water. De drie vlakje verkleuren en als je deze naast de afbeelding op het potje legt, weet je wat de stand van je zwembadwater is en wat je eventueel moet doen. Ik vind het een hele uitdaging om alle elementen op orde te krijgen, maar stiekem ook erg leuk om te doen. Challenge accepted!

frame zwembad

Tips en zwembad set

Voetenbad

Omdat een zwembad met frame vaak aan de grote maat is, duurt het een eeuwigheid om deze te vullen en op temperatuur te krijgen. Je wil dus niet teveel vervuiling er in. Tip van flip: maak van een teiltje een voetenbad om er naast te zetten. De kinderen moeten daar eerst hun voetjes afspoelen voordat ze het zwembad induiken. Zo houd je de ergste vuil uit je water.

Grondzeil

Onder je zwembad frame kan je uiteraard eerst een groot stuk grondzeil leggen. Dit beschermd niet alleen de onderkant van je zwembad, maar zorgt er ook voor dat je het er rondom enigszins schoon kan houden. Geen modderige boel dus. Ik gebruik dan verder een bezem van Wolf Garten om de boel in de avond nog wat extra aan te vegen / schrobben.

Accessoires

Zelfs als je water onder controle is en je een filterpomp geïnstalleerd heb, kan je gewoon niet zonder je schepnetje. Om net even gewoon de laatste dingetjes uit je zwembad te vissen. Ik zelf heb gekozen voor eentje met lange steel zodat ik vanaf één plek alles eruit halen kan. Vreemd genoeg, is het ook heel zen om met je schepnetje aan de slag te gaan.

frame zwembad

Lekker aan de slag met je frame zwembad

Je leest dus dat het behoorlijk wat werk is om je zwembad met frame enigszins te onderhouden. Het is niet een kwestie van water er in en gaan met die banaan. Althans, als je wil dat het langer dan een dag mee gaat. Maar toch is het het allemaal waard. Wij zijn dolblij met ons Swim Essentials zwembad en raden het iedereen aan. Neem vooral eens een kijkje op hun website voor alle afmetingen en accessoires en je weet gelijk genoeg. Voor nu een fijne zomer toegewenst!