Wat doe jij je dochtertje aan in het zwembad?

Tijdens mijn social media scroll momentje gisteren, zag ik een stelling voorbij komen dat het ongepast zou zijn om je kinderen bloot buiten te laten spelen. Men kon daar op reageren en dat werd ook volop gedaan. Vervolgens werd de stelling uitgebreid met de opmerking dat een ontbloot bovenlichaam bij een meisje ook not done is. Het zou alleen maar engerd aantrekken. Dat verbaasde mij toch wel. Want wat maakt het bovenlichaam van een jong meisje nou anders dan van een jong jongetje? Daar zit toch geen enkel verschil in?

Bikini’s zijn erger

Als je het mij vraagt is sommige meisjes zwemkleding en dan met name de bikini topjes, die de meisjes tegenwoordig dragen, een stuk erger dan een onschuldig ontbloot kinderbovenlichaam. De bovenstukjes die ik voorbij zie komen en in de winkel zie liggen, zijn vaak erg klein en eigenlijk qua stijl meer voor een volwassen vrouw. Het lijk mij dat het laten dragen van een dergelijk kledingstuk meer suggestief en / of verleidelijk is voor viezeriken dan een onschuldig bovenlichaam. Immers loopt een klein meisje dan rond alsof ze een volwassen dame is. Heel soms is het zo erg dat het mij doet denken aan de Amerikaanse missverkiezingen, maar dan die van kleuters. Daar lopen de kleinste meisjes ook in de zware make-up op het podium en zien ze er uit als mini volwassenen. Persoonlijk krijg ik daar de kriebels van. Gelukkig is het in ons land lang niet zo erg, maar van sommige bikinietjes krijg ik wel dezelfde kriebels. Als het onschuldige uit het modelletje is zeg maar.

Ieder zijn keuze

Of ik mijn kinderen naakt laat rondlopen? Thuis en bij opa en oma wel. Op openbare plekken uiteraard niet. Maar ik voel zeker geen behoefte om ze persé een topje aan te doen. Bij zwemles heb ik een keer commentaar gekregen, dus daar moeten ze wel bedekt te water gaan. Verder laat ik de keuze volledig bij de meisjes zelf. De oudste wil sinds dit jaar toch wel een topje, dus die hebben we voor haar aangeschaft. Wel een simpele en toch echt duidelijk voor een kind gemaakt kledingstuk. Haar zusje prefereert nog altijd de badpak. Maar negen van de tien keer zijn ze na een paar dagen vakantie toch gewoon weer aan het rondhuppelen in alleen een zwembroekje. En dat mag van mij! Ouders die mij daardoor een slechte moeder vinden, kunnen mij wat. Vroeger waren er ook al genoeg viezeriken en toen liep ik echt gewoon in mijn blote kont op het strand als kind. Het zwembroekje is mijn inziens ruim voldoende voor kleine kinderen. Vooral ook omdat de bikini’s bijna toch nooit op hun plek blijven zitten en je alsnog alles ziet wat zo angstvallig bedekt moest blijven. Maar goed, als ouders dat bovenstukje graag willen ben ik niet om daarover te oordelen. Doe dat dan ook niet over mij!

2 thoughts on “Wat doe jij je dochtertje aan in het zwembad?

 • Ik ben het wel met je eens. Mijn dochter van 7 mag van mij ook rustig alleen een zwembroekje aan. Dat doet ze ook wel. Regelmatig heeft ze het bovenstukje er wel bij aan, maar dat is dan omdat het een heel mooi setje is en niet om iets te bedekken. Ik zoek ook altijd een bikini met vrolijke print met een soort topje, zelf vind ik een triangelbovenstukje wat minder bij zo’n kleintje.

  • Ik vind het een dubbel gevoel eigenlijk.
   Vrij en open opvoeden zonder schaamte maakt wel een open band met je kinderen.
   Waarom schamen eigenlijk ??
   Elk kind gaat er uiteindelijk toch op zijn of haar manier mee om toch.
   En zo kun je het ook in de gaten houden of alles goed is en leren hoe het lichaam werkt en er uit ziet .
   Als het maar netjes blijft en het kind bepaald tot wanneer ze het ok vind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.