Even wat over vloerisolatie. Wellicht ben je ervan op de hoogte dat ik nogal onpasselijk word van beestjes in mijn huis. Alles wat meer dan twee pootjes heeft en kruipt, daar krijg ik werkelijk de kriebels van. Een tweede ergernis in huis is kou. Koude voeten, koude handen en het gevoel dat je de wind uit alle hoekjes en gaatjes van het huis voelt komen, brrrr. Voor mij is het dan ook van groot belang dat mijn huis goed geïsoleerd is. En dan vooral de vloerisolatie!

Want als eenmaal je voeten koud zijn, krijg je de rest van je lichaam ook niet meer warm. Reden genoeg om eens even in de materie te duiken. Wist je dat je zo’n 15% aan warmte kunt verliezen, door gebrek aan goede isolatie? Dat is best veel! Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden om je vloer te isoleren? Ook dat heb ik voor je uitgezocht.

Soorten vloerisolatie

Er zijn drie manieren om de vloeren in je huis te isoleren. Het een en ander is natuurlijk afhankelijk van je budget en wensen. Dit zijn in ieder geval de drie opties, als je vloerisolatie kopen wil, die ik tegen ben gekomen:

  1. Je kunt een isolerende laag onder je vloerbedekking aanbrengen
  2. Je kunt vloerisolatieplaten aanbrengen op je vloer
  3. Je kunt de vloer van onderaf (via de kruipruimte) isoleren, maar dan moet je kruipruimte wel groot genoeg zijn om erbij te kunnen.

Voordelen vloerisolatie

Een van de grootste voordelen van vloerisolatie is dat de energierekening omlaag gaat. Je hoeft niet meer zoveel te stoken. De warmte blijft binnen, dus betaal je minder aan stookkosten. En minder betalen, daar worden we allemaal blij van. Toch? Tevens zorgt de isolatie ervoor dat de warmte veel meer verdeeld wordt in huis. Het is heerlijk als je kunt lopen op blote voeten en de vloer overal dezelfde temperatuur is. Doordat je, door je huis te isoleren, jaarlijks aanzienlijk gaat besparen op je energierekening, heb je de isolatie vaak ook binnen een paar jaar alweer terugverdiend.

Als laatste lossen de vochtproblemen in de kruipruimte zich ook op bij goede vloerisolatie. En dat heeft weer als bijkomend voordeel dat er dan ook geen kriebelende beestjes komen, die van vochtige ruimten houden. 

vloerisolatie met wol
Afbeelding van Shutterstock

Duurzaam en milieuvriendelijk

Vloerisolatie is een behoorlijk energiebesparende maatregel op je huis. Doordat je minder stookt, is er minder CO2 uitstoot. En dat is weer goed voor het milieu. Er zijn behoorlijk wat isolatiematerialen verkrijgbaar die biologisch zijn, zoals jute, hennep, vlas, schapenwol en schelpen. En ieder materiaal heeft weer zo zijn eigen voordelen.

Het is aan te raden om je huis isoleren door een erkend bedrijf te laten doen. Maar als je een beetje handig bent kun je vaak wat kosten besparen. Laat je vooral gewoon altijd goed informeren!