Wil jij ook zo’n heerlijke leefkeuken in huis waarin je kunt koken én leven? Of heb je al een woonkeuken en wil je deze nieuw leven inblazen? Lees dan snel verder. Hier delen we namelijk 3 tips voor het creëren van de perfecte woonkeuken.

Goed om te weten: schade aan je keuken door een vlam in de pan? Dan is het wel zo fijn als je goed verzekerd bent. Kies voor een opstalverzekering met een ruime dekking. Zo ben je goed beschermd tegen schade door o.a. brand, lekkage en inbraak.

Vergeet ook de inboedelverzekering niet. Deze dekt de schade aan je losse spullen in huis, zoals je mooie servies en dure pannen.

Deel de ruimte slim in

Een leefkeuken moet niet alleen gezellig maar ook praktisch zijn. Je kookgenot valt of staat daarom met de indeling. Soms kan het slim zijn om een stuk van de woonkamer bij de keuken te betrekken. Zo voelen de twee ruimtes niet alleen meer als een geheel, maar creëer je automatisch ook meer kook- en eetruimte.

Als je een groot kookeiland kiest, zorg er dan voor dat je je te allen tijde goed en vrij rond het eiland kan bewegen. Ook als er allerlei keukenkastjes en -lades openstaan. En vergeet de prullenbak niet! Verder is voldoende zitruimte is belangrijk. Je wil immers dat je altijd op je gemak kunt tafelen, ook als je hele familie of vriendengroep over de vloer komt.

Ga voor zuinig en duurzaam

Door te kiezen voor zuinige keukenapparatuur kun je jezelf heel wat hoge energierekeningen besparen. Tegenwoordig vind je op elk apparaat wel een energielabel. Klasse A+ is momenteel de minimale ondergrens in de EU. Maar als je écht geld wil besparen, kies dan voor een nóg hogere klasse. Zoals A++ of de allerhoogste en zuinigste klasse: A+++. Op den duur zal je het zeker gaan merken in je portemonnee.

leefkeuken / woonkeuken wit

Denk aan de (opberg)ruimte

Hoe groot je ook woont: ruimte is altijd kostbaar. Ga er daarom zo spaarzaam mogelijk mee om. Kies bijvoorbeeld voor multifunctionele apparatuur, zoals een combi-magnetron of een waterbesparende kokendwaterkraan. Scheelt weer een extra apparaat in huis. En hoe minder spullen er op het aanrecht staan, hoe opgeruimder je keuken oogt.

Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg opbergruimte hebt. Op Pinterest kun je volop inspiratie opdoen over creatieve opbergmogelijkheden. Zoals diepe plintlades in plaats van gewone kastjes, of werkbladafzuiging in plaats van een forse afzuigkap.