Vaak is de associatie met een mooie tuin de lente of zomer en niet zo snel de herfst of winter. Alles gaat weer bloeien, het groen komt weer op en de zon schijnt vol. Maar een mooie tuin hebben is net zo goed mogelijk in de winter, alleen dan net iets anders. Begin je in de koudere maanden aan de tuin, dan weet je zeker dat je er mooi bij zit in de lente. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je in dit artikel.

Tuin bestraten

Bestrating in je tuin geeft je tuin meteen een bepaalde uitstraling. Ga je voor grote, lichte stenen dan krijgt je tuin snel een luxe uitstraling. Wil je eerder een knusse uitstraling, kies dan voor een donkere kleur. Bestrating is ideaal in de winter, omdat het goed in tact blijft. Zorg wel dat je dit laat leggen voordat het gaat vriezen: in bevroren grond bestraten is onbegonnen werk.

Zolang het in de herfst of aan het einde van de winter zacht weer is, is het leuk als je ook nog gelegenheid om buiten te zitten. Een terrasoverkapping is in dit geval de perfecte oplossing. In een terasoverkapping met heaters en eventueel wat fleacedekens is het nog erg lekker om de winter in te luiden of uit te zwaaien. Het is leuk om dit op te leuken met kaarsjes en kussentjes om het extra knus te maken.

Het gras

Het najaar is een perfect moment om je gazon te verticuteren, zoals dat met een chique woord heet. Het komt neer op een opknapbeurt. Zo kan je in de herfst/winter nog eventjes van je gazon genieten en is het meteen vitaal genoeg voor het nieuwe jaar. Doe je dit, dan hoef je in het voorjaar veel minder te herstellen. Dus, voordat het te koud is nog even je gras verticuteren

Planten

In de winter vriezen de meeste planten dood, maar er zijn een aantal planten die (redelijk) koubestendig zijn. Het is wel slim om de planten in potten te zetten, zodat je wanneer het echt heel koud is, de planten makkelijk binnen kunt halen. Zo geniet je langer van je mooie plantjes en komen ze makkelijk de winter door. Goede winterplanten zijn bijvoorbeeld viooltjes of hebe, ze zijn allebei paars van kleur en vrolijken dus echt je tuin op. Verder kunnen de gaultheria en heuchera erg goed tegen kou.

Hekwerk

Hekwerk is er in allerlei verschillende soorten en maten en om je tuin echt af te maken is het belangrijk dat je hier ook aandacht aan besteed. Wil je je tuin echt afschermen? Dan is een schutting de beste optie. Een schutting is makkelijk op te leuken met hangdecoratie en hang-plantjes. Wil je alleen maar een beetje afschermen dan is sierhekwerk een goede keuze. Dit geeft je tuin een elegante uitstraling en is daarnaast ook nog eens erg functioneel. Bij beide hekwerken is het een optie om klimop tegen het hek op te laten groeien om toch nog groen in je tuin te houden. Klimop overleefd namelijk in de meeste gevallen de winter wel.