Het is een verplicht kledingstuk voor wanneer je een smoking draagt; Italianen dragen het voornamelijk ’s avonds, waar Engelsen het graag ook op het werk dragen. Het is een klassiek, veelzijdig en altijd-passend item en een ware musthave in de kledingkast van iedere man, en gelukkig bestaan er veel verschillende types: van extra grote neklijnen voor grotere mannen, tot exemplaren met extra mouwlengte voor de lange man. 
Ooit was een wit overhemd één van de symbolen van adelheid, omdat alleen de rijkste leden van de hoogste sociale klasses het zich konden veroorloven om een kledingstuk te dragen dat zo schoon dient te blijven en vaak verwisseld moet worden. Ooit waren de kraag en polsen afneembaar, om apart te wassen. Over het algemeen kan een manchet eenvoudig, dubbel of Amerikaans zijn: de eerste bevat de variant met afgeronde of rechte hoeken; de tweede is wat formeler, en dient met manchetknopen gedragen te worden; de laatste biedt een middenweg, met enkele sleuven aan weerszijden. Een tip voor kenners die dit lezen: bij het dragen van een shirt met dubbele manchetten, moet de jas een mouwbodem hebben die een beetje breder is, om beweging mogelijk te maken; dit is vooral voor de lange man die extra mouwlengte nodig heeft heel belangrijk! 

De verschillende soorten kragen en witte overhemden 

Wat betreft de kragen, zijn Franse en Italiaanse exemplaren klassiekers, maar is ook de button-down het vermelden waard: dit soort kraag met knoppen is uitgevonden door Brooks Brothers en wordt enorm gewaardeerd door verschillende stijliconen, die hem ook nonchalant met een paar knoopjes los dragen. De club collar, met zijn ronde vormen, is de iconische kraag van het Amerikaanse modehuis Ralph Lauren en is de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen, mede dankzij de revival van de jaren ’20 en de stijl van Great Gatsby. 
Als we enkele boeken over mannelijke mode en kleding lezen, zouden we ook ontdekken dat de kraag van een wit overhemd geschikt moet zijn voor de vorm van het hoofd. Een Italiaanse kraag, die naar beneden neigt, is niet zo geschikt voor een lang en smal gezicht, waar een Franse kraag, met zijn open vorm, niet zo goed zou passen bij een groot en breed gezicht. Er zijn oneindig verschillende soorten kragen, allemaal met een eigen stijl, maar het is wel belangrijk om te beseffen dat het (met de hand) genaaid kan zijn, of (industrieel) gelijmd. Kwalitatief gesproken is een genaaide kraag natuurlijk fantastisch, maar omdat het zoveel uren handmatig werk vergt natuurlijk ook een heel stuk duurder; een gelijmde kraag kan zowel zacht zijn als harder gelijmd, en het zachte of juist gestructureerde effect dat daaruit voortkomt is volledig persoonlijk. Onze tip is om vooral veel verschillende types witte overhemden te passen, om er achter te komen wat onze voorkeur heeft: zoals je hebt gelezen, is het misschien wel het meest veelzijdige mode-item voor de man! Tip: het overhemd van Eterna.