Competitie wie het nu allemaal beter weet, is niet onbekend bij ons thuis. Dus als je dan ook nog kan bewijzen met behulp van een spel, dan is het MEGABLEU Wijsneus spel waarschijnlijk wel een goede om in huis te halen.

De voorpret was al goed

Toen de kinderen (6 en 9) de doos van MEGABLEU Wijsneus zagen, moest dit direct worden gespeeld. Alleen al de ezel op de voorkant, trok gelijk de aandacht. Het spel is vanaf 8 jaar en de jongste liet zich niet vertellen dat dit spel misschien wat lastig zou kunnen zijn. In de spelregels staat als opmerking om eerst een selectie te maken van de kaarten als er spelers zijn jonger dan 10 jaar. Om de jongste toch mee te laten spelen, hebben we daarom papa aangewezen als de voorlezer van de kaarten voor de jongste. Daarnaast lezen we eerst de kaart om te bepalen of de vraag ook voor het huidige publiek te raden is of niet.

De spelregels van wijsneus spel

Als eerste lazen we uiteraard de wijsneus spelregels door: Met behulp van het spelbord, 2 dobbelstenen (1 met kleuren om de categorie van de kaarten te bepalen en 1 met cijfers voor het aantal vakjes op het bord te verplaatsen), genummerde ezel figuren en 300 kaarten voor 4 categorieën (Wat ben ik? Waar ben ik? Wie ben ik? En Breinbrekers), gingen we van start. De oudste speler mag als eerste een vraag lezen en bepaalt welke categorie door de gekleurde dobbelsteen te gooien. De hint op de kaart van de betreffende kleur, wordt door deze speler voorgelezen, zodat de andere spelers kunnen raden Wie/Wat/Waar diegene is. Er kan maar 1x geraden worden, anders kan die speler niet meer meedoen met die kaart. Mocht iemand het juiste antwoord raden, mag die speler de genummerde dobbelsteen gooien en zijn/haar ezel het geworpen aantal vakjes vooruit verplaatsen. Als niemand het raad dan wint de speler, die de hints van de kaart heeft voorgelezen, en gooit deze met de genummerde dobbelsteen. 

Lees ook alles over het spel: drijfzand

Vervolgens mag de volgende speler (links met de klok mee) de nieuwe lezer worden. De speler die van vlak verplaatst, kan op een speciaal vak terecht komen. Dit kan een strafvlak zijn, genaamd Domoor of Struikelblok or een bonusvlak namelijk Breinbreker. Het doel van het spel is natuurlijk om als eerste de finish te bereiken en als grootste wijsneus het wijsneus spel te winnen. 

wijsneus spel

De ervaring

Papa kon gelijk van start als oudste, en gooide de gekleurde dobbelsteen op oranje. Na een paar kaarten doorlezen in de Wie ben ik? kaarten, werd de eerste hint voorgelezen: ‘Ik ben een fictief personage’. Gek genoeg durfde niemand te gokken. Hint 2: ‘Ik woon in de oceaan’. Nog steeds stil aan tafel. Hint 3: ‘Mijn verhaal is geschikt voor alle leeftijden’. Nee, nog steeds niemand. Hint 4: ‘Papa zocht hulp toen ik wegging’. Stilte.. Hint 5: ‘Ik werd vernoemd naar een beroemde kapitein’. OEH! Die weet ik! En wonderbaarlijk genoeg hou ik nog even het antwoord voor me. Hint 6: ‘Ik ben een clownvis’. Nu beginnen de kinderen enthousiast elkaar aan te kijken! Hoe heet hij nou ookalweer? Hint 7: ‘Ik heb een kleine vin omdat m’n eitje gebarsten was’. De blik in hun ogen is duidelijk, ze zien al voor zich wie het is, maar wat is de naam nou? Hint 8: ‘Wie ben ik met de letter N?’ NEMO!! roept de oudste triomfantelijk! Inderdaad, het antwoord is Nemo. Nu kan hij de genummerde dobbelsteen gooien om op het spelbord naar een volgend vlak te gaan. Een goede start. Naarmate het spel vorderde, had de jongste soms moeite met een aantal vragen en was ik soms verrast wat de oudste allemaal al wist. Mijn kennis op sommige onderwerpen kan wel wat bijgeschaafd worden, merkte ik.. Soms kon ik bij het lezen van een kaart al inschatten of papa het antwoord zou kunnen raden. Andere vragen waren duidelijk mijn genre, waar de eerste hint al overduidelijk is om wie of wat het gaat.

De grootste wijsneus, die middag, was onze oudste zoon. Als je het mij vraagt scheelt het allemaal weinig. De jongens vonden het wijsneus spel erg leuk en zullen waarschijnlijk ook een aantal nieuwe weetjes ermee opdoen mettertijd.

Meer informatie over het spel wijsneus