Bordspellen worden maar wat graag gespeeld door mijn jongens (6j en 9j). Toen ik ze de doos van MEGA BLUE Drijfzand liet zien, wilden ze het wel onder de loep nemen. Het kan namelijk met 2 tot 4 spelers gespeeld worden en is vanaf 6 jaar. Altijd prettig om een spel te mogen spelen, die ook voor de jongste bestemd is.  Het doel is als eerste het kamp te bereiken (van wat er over is van je ontdekkingsreiziger). Om er te komen is een ware uitdaging, modderstromingen die je terug laten drijven, slingeren via lianen, op rotsblokken kun je veilig terecht en natuurlijk drijfzand waarin je weg kan zakken! Ook loert er een krokodil in het moeras die je weer terug stuurt richting start. Een heus avontuur dus.

Uitpakken van Drijfzand

Voordat we konden beginnen, pakten we eerst de onderdelen uit de doos, bestaande uit het spelbord, 4 ontdekkingsreiziger (elk een eigen kleur en die uit 5 delen bestaan) en twee dobbelstenen; 1 witte verplaatsingsdobbelsteen en 1 groene drijfzand-dobbelsteen met krokodil. Er kan met strategie worden gespeeld als je de beurt krijgt, waarbij je kan kiezen of je wel of niet de witte verplaatsingsdobbelsteen gooit. Om het makkelijk te maken voor de jongste (en mezelf als ik eerlijk ben), hebben we gekozen voor de kort spel-modus, waarbij altijd met de witte verplaatsingsdobbelsteen gegooid word.

Na het lezen van de handleiding, kwam ik tot de conclusie dat we het beste gewoon konden beginnen. Al spelende zou ik  de regels vast beter begrijpen en kunnen uitleggen. Dus we gingen van start! 

Drijfzand spel

Het avontuur begint!

Ieder koos zijn eigen kleur ontdekkingsreiziger, puzzelde deze in elkaar en plaatste deze bij de start. De jongste mocht beginnen en gooide eerst met de groene drijfzand-dobbelsteen een 0. Hij kon het spel starten als een complete ontdekkingsreiziger! Vervolgens gooide hij de witte verplaatsingsdobbelsteen en mocht zijn avontuur beginnen. Gelijk kwam hij op het drijfzand vlak terecht! De oudste en ik zeiden tegelijk ‘Rol en zink’ een paar keer achter elkaar, zoals op het vlak staat (wat ook een mantra werd gezegd met zijn 3en tijdens het spel). Hij gooide de groene drijfzand-dobbelsteen en zijn ontdekkingsreiziger werd tot zijn middel het drijfzand ingezogen! Door twee stukken van de ontdekkingsreiziger van de onderkant te verwijderen, lijkt het net alsof hij zinkt. Bijzonder geestig vonden ze het zeker. 

Gaandeweg…

Naarmate we verder speelde, werd steeds duidelijker wat er verwacht wordt op welk vlak en was de handleiding steeds minder nodig. Halverwege het eerste spel, had ik pas door dat we vergaten het aantal stukken van de ontdekkingsreiziger bij het aantal ogen van de witte verplaatingsdobbelsteen op te tellen. Dat was in begin even wennen. Natuurlijk is het ideaal om al spelenderwijs optellen te oefenen! Het scheelde ook enorm in het spel, want we blijven maar terugdrijven door een modderstroom en de extra stappen, van het aantal delen van je ontdekkingsreiziger, kan je veel verder laten komen!

Bij het kamp komen bleek veel voeten in de aarde te hebben. Toch is het de jongste gelukt om als eerste in het kamp te komen en wilde gelijk weer spelen. ‘Best leuk spel’ werd mij verteld. Na een aantal keer samen spelen (ook met papa), zijn ze ook samen gaan spelen. Ik verwacht dat Drijfzand nog regelmatig tevoorschijn word gehaald!

Meer informatie over Drijfzand