Als team samen een kluis kraken, zou dat wel lukken met een 4 en 7-jarige? Wij gingen het testen met MEGABLUE Bank Attack. Het spel is dan wel voor kinderen vanaf 7 jaar, dat weerhield mijn jongste zoon er niet van om aan de zijlijn mee te kijken natuurlijk. 

De spelregels van Bank Attack

Voor het openen van de doos, mag je eerst op zoek naar 3 AA batterijen (laat ik nou net een nieuw pakje bij de Trekpleister hebben gehaald vorige week) en een kruiskop schroevendraaiertje. Eenmaal alles uitgepakt en in elkaar gezet, konden we beginnen met het spel. Ieder kiest een kant en drukt op zijn/haar knop om je rol te bevestigen. Er zijn 5 levels die je kan kiezen en wij bleven op level 1. 

De Bank Attack kluis geeft duidelijk een instructie wat er moet gebeuren. Wat vervolgens wel in een paar seconde uitgevoerd moet worden. Opletten dus! De jongens zaten met hun oren gespitst om het juiste gereedschap te pakken of te gebruiken (door op de knop te drukken als de kluis dit aangaf). Als een instructie word gegeven om te testen of de vorige instructies goed zijn uitgevoerd (heeft de betreffende rol wel het juiste gereedschap bijvoorbeeld), dan wordt bij op tijd indrukken van de knop verteld dat er geld opzij gelegd kan worden. Natuurlijk wilden we de volledige 50 miljoen verzamelen om al het geld te winnen! 

Lees over nog meer spelletjes

De eerste keer

Er werd scherp opgelet met het eerste spelletje. Door samen goed op te letten, lag alles waar het moest zijn als de instructie werd gegeven om het gereedschap te gebruiken. Ook de gezamenlijke instructie werd vlekkeloos uitgevoerd. Naarmate er meer geld werd verzameld, werden de instructies ook wat ingewikkelder en werd het piepen van de tijd ook steeds korter na elkaar. Het gaf het gevoel van tijdsdruk. Toch hebben ze vol overgave het spel uitgespeeld. De missie slaagde, de kluis schoot open en de goudstaven vieren eruit. Een extra special effect van Bank Attack als het ware.

De smaak te pakken

Na een aantal missies hebben we level 2 geprobeerd, wat duidelijk nog wat oefening nodig heeft, omdat er minder fouten gemaakt mogen worden. Ze zijn zelfs verder gaan spelen met zijn tweeën, wat ook prima kon. Ze hebben bijna elke dag Bank Attack gespeeld en ze hebben me verteld dat het zeker een aanrader is!

Enige verbeter puntje van een ouder perspectief, een volumeknopje was wel fijn geweest. Gelukkig is afplakken van de speaker aan de onderkant net zo efficiënt ;-).

bank attack

Meer informatie over dit product

Speelgoed van het jaar

Bank Attack is genomineerd voor Speelgoed van het jaar in de categorie 6 & & jaar. Zoals gebruikelijk deel ik nog de toelichting van de ontwikkelingspsycholoog wat betreft de nominatie:

Bank Attack

Werk samen als een team en kraak de kluis door de bevelen van de baas op te volgen; zijn stem komt uit de kluis. Neem de gereedschappen, geef ze door en ruil ze met je teamgenoten. Gebruik het gereedschap op het juiste moment om geld te verdienen. Leg je een foutloos parcours af, dan heb je de goudstaven en 50 miljoen! Bij iedere fout van jou of je teamgenoten, verlies je een deel van je buit. Als je te veel fouten maakt, gaat het alarm.

Er moet steeds goed geluisterd worden, opdrachten moeten snel uitgevoerd worden en tegelijkertijd moeten de spelers hun hoofd koel houden. Het spel zal bij sommige (jongere) kinderen een flink beroep doen op hun gerichte aandacht, impulsbeheersing en emotieregulatie. Dat kan mogelijk een positief leereffect hebben, mits het kind niet overvraagd wordt. Het spel heeft meerdere moeilijkheidsniveaus, dus het kan geleidelijk opgebouwd en aangepast worden aan het vaardigheidsniveau van de spelers.

bank attack