Afgelopen maandag heb ik, samen met een aantal andere bloggers, de toerist in eigen land uitgehangen. Na een rit van maar liefst 17 minuten kwam ik aan in het Westland waar ik de dag zou doorbrengen. Ik hoor je al denken: waar? Het Westland dus. Dat is dus een gemeente vlakbij Den Haag. Het is vooral bekend om de hoeveelheid tuinbouwbedrijven, maar het biedt nog zoveel meer dan alleen maar kassen. Ik zal je vertellen wat wij deze dag zoal hebben gedaan.

Minicamping Zwetzone

De dag startte op een prachtig plekje aan het eind van een doodlopende weg aan de dijk. Daar bevindt zich minicamping Zwetzone. Dat het een minicamping is blijkt wel uit het feit dat er slechts 15 staanplekken zijn, 4 camperplaatsen en 5 trekkershutten. De laatste worden ook vaak geboekt voor kinderfeestjes, wat ik ook zeker kan begrijpen gezien de Zweth een eindje verderop, maar daar zo meer over. De camping wordt gerund door een hele lieve dame, die echt met hart en ziel te werk gaat. Het stuk grond waar je je tent op zet is dan ook al jaren in de familie. De liefde en traditie kan je ook voelen als je haar hoort praten over de camping. Alleen daarom zou je daar al een nachtje willen staan. Dat het uitzicht ook nog eens mooi is, is een mooie bonus.

Paviljoen De Zweth

Zoals gezegd, even verderop de dijk zit paviljoen “De Zweth“. Hier kan je niet alleen terecht voor sloep-, kano-, fiets- of stepverhuur, maar ook voor midgetgolf en een survivaltour. Wij hebben er zelf ook een balletje geslagen en één stap op de touwbrug over het water gezet. Ik niet natuurlijk, want ik ben verre van een heldin. Het leuke van het paviljoen is dat alles in het teken staat van het Westland. De survivalbrug en de midgetgolfbaan bijvoorbeeld bestaan uit onderdelen wat tuinders gebruiken. Binnen in het pand is er ook nog een soort van speelruimte met glijbaan. Ideaal als je overvallen wordt door een regenbui of gewoon even gek wil doen.

Theetuin de Bongaard

Vanuit De Zweth stapten we het bootje in op naar de volgende bestemming, namelijk een lunch bij Theetuin de Bongaard. Speciaal voor ons was het op maandag open gegaan en wat hebben we genoten. We hebben heerlijk gegeten terwijl we aan het water zaten. Het terras zag er gezellig en huiselijk uit. Eigenlijk kan je wel zeggen dat het terras de eyecatcher van De Bongaard is. Het is ook niet voor niets dat het drie keer top vijf terrassen heeft gestaan van het AD. En ook behoort het tot de top tien leukste terrassen van Nederland volgens de Margriet. Een echte aanrader dus. Ik raad je alleen wel aan maanden van te voren te reserveren, want het is een zeer gewilde locatie.

Museum de Timmerwerf

Naast De Bongaard bevindt zich een piepklein museumpje, maar wel een hele bijzondere. Het is namelijk een timmerzaak en woning gevestigd in een heel pand. En ook is het sinds 1642 voortdurend een timmerzaak is geweest. Het museum De Timmerwerf  heeft nog de oorspronkelijke indeling van toen, bestaande uit een woongedeelte en een werkgedeelte. Het laatste is nooit veranderd en je kan er, net zoals de timmerman destijds, iets zelf in elkaar timmeren. Ik heb zowaar een gereedschapskist in elkaar weten te zetten. Het woongedeelte is in de stijl van 1900 ingericht. In de woon- tevens slaapkamer hangen de foto’s van de laatste familieleden die er gewoond hebben (met hun tien kinderen!). Wonderbaarlijk hoe ze op zo’n formaat postzegel hun bestaan konden opbouwen. Echt heel bijzonder om te zien en je in te leven in hun bestaan. Ik heb diep respect voor de jarenlange tradities van die timmerman familie.

Bezoek Westland

Er is dus genoeg te zien en te beleven in het Westland. Neem vooral ook een kijkje op de website www.bezoek-westland.nl. Misschien een leuk idee voor een dagje uit in eigen land?