Geen vakantie in het buitenland dit jaar, dus hangen wij de toerist uit in eigen land. En om eerlijk te zijn is dat best wel leuk! Uitjes die je normaal niet snel zou doen, heb je nu ineens tijd en geld voor over. Zo zijn wij ook afgereisd voor een super relaxed privé rondvaart Amsterdam met Starboard Boats. Het is zeker niet goedkoop, maar het is het zo echt wel waard. Om meerdere redenen!

De Amsterdamse grachten

Allereerst is het natuurlijk erg leuk om eens door de de Amsterdamse grachten te varen. Het is een totaal andere manier om onze hoofdstad eens te bekijken. We vaarden onder andere langs de ambtswoning van de burgemeester, het olifantenverblijf in Artis en het oude paleis van justitie. Aan beide kanten van het water zie je ook nog eens de meest bijzondere woonboten liggen en vanaf de terrasjes word je enigszins jaloers nagekeken. Want als het mooi weer is kan je heerlijk genieten op de achterkant van de Starboard Boat.

De elektrische boten van Starboard Boats

Met een flinke lading aan batterijen varen de elektrische boten van Starboard door de Amsterdamse grachten. Je hoort ze bijna niet, dus ze zouden ook wel kunnen doorgaan voor fluisterboten. Die stilte mag ook niet doorbroken worden door een harde muziekinstallatie. Het speelgoedgitaartje van dochterlief werd wel goed gevonden. Ook mochten we wel een liedje zingen als we zouden willen. De boot bestaat verder uit twee lange banken binnen en een ronde op de achterkant aan het dek. Er liggen overal heerlijk comfortabele kussens om tegen aan te leunen, want de banken zelf zitten al goed zacht. Verder is er een toilet aan boord (heeeeeel fijn als je met kinderen vaart of een drankje op hebt) en zijn er genoeg reddingsvesten aanwezig. Kortom, een goed uitgeruste boot.

De mensen

Het mooiste aan onze boottocht Amsterdam is en blijft toch altijd nog het meevarend personeel. Bij elke rondvaart gaat er een schipper, redelijk essentieel, en een host mee. Terwijl je aan het genieten bent van je omgeving wordt je op je wenken bediend door de vriendelijke host. In ons geval werden we ook nog getrakteerd op leuke anekdotes en bijzondere verhalen over wat we tegenkwamen onderweg. Zo leerden wij dat de oudste woonboot uit de 19e eeuw stamt en er maar liefst drie miljoen euro op geboden was ter overname. De eigenaar wilde minimaal vijf, dus ligt het nog steeds daar in de Amsterdamse gracht. En geloof me, het is een echt oude en vervallen woonboot. Ook werd ons verteld over de brug ooit gebouwd door twee zussen om bij elkaar te kunnen zijn en waar nu menig huwelijks aanzoek bij gedaan wordt. Allemaal mooie verhalen dus. Maar het hoogtepunt van de rondvaart was toch wel voor de meisjes, dat ze zelf mochten “roeren” (varen dus, maar met aan het roer staan klonk roeren logischer). Die enorme brede glimlach die bij de meisjes op het gezicht verscheen, is een herinnering die ik altijd zal blijven koesteren. Dankjewel Starboard Boats voor de geweldige ochtend, die je ons gezin hebt gegeven! Volgend jaar weer?

Meer uitjes vind je hier!