Wat een zomer hebben we dit jaar toch! Ik weet dat het erg warm is, maar wat is het toch ook genieten. Ik had me eigenlijk voorgenomen deze vakantie ook een keertje naar het strand te gaan met de meiden, maar op de één of andere manier is het er nog steeds niet van gekomen. Het is zo’n opgave met drie kleine kinderen. En dat terwijl er op loopafstand van ons huis een heerlijk meertje is. Maar is het water wel veilig of zit er misschien blauwalg in?

Wat is blauwalg?

De laatste tijd bereikten mij steeds vaker de verhalen over blauwalg in het water. Nou ben ik niet zo onderlegd als het om de biologie gaat, dus zocht ik de terminologie even op. De blauwalg zijn dus geen al, maar een bacterië. Ook zijn ze niet persé blauw, maar variëren ze van groen tot blauw. De naam is dus eigenlijk helemaal niet logisch, maar dat terzijde. De bacteriën hebben het naar hun zin in watertemperaturen tussen de 20 en 30 graden. Verder dient het water rijk aan voedingsstoffen te zijn en weinig wind en stroming te ondervinden. Dan hebben de bacteriën een waar feestje, breiden ze zich enorm uit en worden ze gevaarlijk. Ze kunnen namelijk giftige stoffen afscheiden waar je ziek van wordt als je het binnen krijgt. Denk dan aan een slok water binnen krijgen, wat bij kinderen nogal gemakkelijk gebeurt. (Ik heb in ieder geval altijd het gevoel dat het zwembad half leeg is gedronken als mijn kinderen er in zijn geweest.) Het gevolg is diarree, misselijkheid en koorts. Niet echt fijn dus. Maar de blauwalg kan ook op de oppervlakte vervelend zijn en de huid irriteren. Genoeg reden dus om op te letten.

Maar hoe weet je nou of het in het water zit?

Je kan natuurlijk goed opletten of het water doorstroomt. Rivieren waren de hele dag bootjes door varen hebben over het algemeen geen last van blauwalg. Je kan natuurlijk ook heel goed kijken of je iets op het wateroppervlakte ziet liggen of de borden bij het water in de gaten houden. Verder kan je ook gewoon met je mond stijf dicht een plonsje wagen en achteraf een goede douche nemen. Maar het beste wat je eigenlijk kan doen is gewoon even op zwemwater.nl kijken of de plas of rivier waar je in wil duiken blauwalg bevat. Daar vind je de meest recente overzichten van veilige en onveilige wateren in Nederland. Dat zwemt toch een stuk rustiger.

Lees ook: de gouden zwembadregel