Weet je waar ik nou echt de kriebels van krijg? Beestjes! En dan niet de grote zoogdieren of vissen, maar die van die kleine krioelende ellendelingen. Als het kleiner is dan een vingernagel zie ik ze liever gewoon niet. Ik zal altijd de ongewenste ongedierte bestrijden. Het zal wel iets met mijn jeugdtrauma te maken hebben.

Toen werd ik namelijk een keer midden in de nacht wakker van het gevoel dat er iets op mij liep. Ik dacht eerst dat ik droomde totdat ik door mijn nachtjapon het kon beet pakken. Het was een oorwurm op de weg naar mijn hoofd! Zo vies!!! Niet dat het daadwerkelijk in je oor gaat, maar nog steeds zo ongelooflijk ranzig. Nee, beestjes zijn dan ook niet mijn ding. De volgende drie ongediertes hoop ik nooit (meer) tegen te komen in ons huis. Maar als ik ze zie, weet ik inmiddels wel hoe te handelen.

boktor ongedierte bestrijden

Zilvervisjes

Toen wij net ons huis gekocht hadden, voordat we er daadwerkelijk in trokken, hadden we al opgemerkt dat er veel zilvervisjes bij ons woonden. Het nadeel van de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig. We hebben toen gelijk de hele boel chemisch laten reinigen. Zelf hebben we de plinten van de muren afgetrokken om schoon te maken. Zilvervisjes leggen daar namelijk graag hun eitjes. Achter onze plinten vonden we er miljoenen van. Heel vies! De grote schoonmaak heeft wel goed gedaan, want er komen zelden nog zilvervisjes tevoorschijn. Voorkomen tip? Alles in plastic dozen en in alle kasten luchtontvochtigers plaatsen. Werkt fantastisch!

Boktor

Een ander vies en zeker ook ongewenst beestje is de boktor. Deze komen helaas ook soms ongevraagd je huis in. Je merkt hun aanwezigheid op door het zaagsel dat je ineens in je kozijnen vindt. Ook deze ellendelingen leggen enorm veel eitjes waar je niet op zit te wachten. De larven van de boktor knagen ook nog eens aan je hout! Helaas gaat een boktor bestrijden niet zo gemakkelijk zelf.

Daar moet je echt een specialist voor inhuren. Zou er sowieso niet te lang mee wachten als de fundering van je huis ook volledig uit hout bestaat. Voorkomen tip? Smeer je kozijnen en houtmeubels in met boenwas, beits, lak, verf, vernis of olie. Inspecteer tweedehands houten meubels goed voordat je het mee naar huis neemt.

Houtworm

Nog z0’n fijne onwelkome huisgast is de houtworm. Ook deze ellendeling is dol op het hout van en in je huis. En ook hier zijn het de larven die alles kapot knagen. Één zo’n kleintje kan in een jaar gewoon anderhalve meter aan hout verorberen. Vreselijk toch? Je weet dat je een invasie hebt als je gaten in het hout aantreft of het zogeheten “boormeel” constateert. Het wordt soms wel eens zelf door mensen aangepakt, maar meestal is dat niet afdoende. Ook de houtworm bestrijden kan je beter gelijk aan de specialist overlaten.

Anders blijf je misschien jaren bezig met alle gevolgen voor je hout. De schade zal dan waarschijnlijk hoger uitvallen dan de aanvankelijke kosten voor het ongedierte bestrijden. Voorkomen tip? Ventileer en verwarm je huis regelmatig. Houtwormen houden van vochtige ruimtes. Ook nu is het raadzaam het onbewerkte hout alsnog te behandelen en altijd nieuwe meubels goed te inspecteren.

Ongedierte bestrijden moet je niet zelf doen

Er geldt altijd nog dat voorkomen beter is dan genezen. Maar mocht je er toch last van krijgen, doe dan niet eigenwijs. Ongedierte bestrijden is niet een bezigheid die je zelf moet verrichten. Schakel altijd de experts daarvoor in. Sommige plagen kan je gewoon beter niet zelf afhandelen. Als de beestjes hun gang kunnen blijven gaan, zal de schade alleen maar oplopen. Door het gelijk inschakelen van specialisten ben je hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk goedkoper uit!