Dagelijks doe ik een rondje nieuws op het internet en dagelijks lees ik met open mond de laatste berichten. Vreemd toch eigenlijk dat ik elke keer opnieuw verrast wordt? Dat er duizenden Ajax fans naar het stadion gingen om hun club te eren vond ik bijvoorbeeld niet echt shockend. We weten allemaal dat als het om die sport gaat, het menselijk brein soms weer Neanderthalige vormen lijkt aan te nemen. Dan kunnen we massaal op één vierkante meter staan tijdens een pandemie om vervolgens een week later te gaan klagen dat er geen versoepelingen komen. Maar laat ik daar niet teveel over door zaniken. Vandaag was het de puberale jeugd, die mij wel wist te verrassen. Helaas niet op een positieve manier.

Een roofoverval

Een paar dagen geleden bracht de Telegraaf het bericht naar buiten, dat een 9 jarig jongetje door een paar jongens in de leeftijd 10 – 14 jaa van zijn step was beroofd. Hij zou buiten zijn geweest en omstreeks half negen ‘s-avonds heeft hij na dreiging met een mes zijn bolide afgestaan. De ouders van de vermoedelijke daders hebben inmiddels zich met hun kids gemeld bij de politie. Heel sneu voor dat manneke, natuurlijk. Maar er schoten wel gelijk twee gedachtes door mijn hoofd: wat doen een 9 jarig jongetje alleen buiten op dat tijdstip en waarom zijn jongens van 10-14 kinderen aan het beroven met een mes? Waar gaat het nu precies mis en waar had dit misschien voorkomen kunnen worden?

Brutaal of respectloos?

Op mijn TikTok werd mij ooit de vraag gesteld hoe laat mijn meisjes naar bed gaan. Ik vertelde dat het vaak tussen 7 en 8 uur ‘s-avonds is. Toen ik daarna ook nog bevestigde dat ze geen telefoon hebben, de oudste is nog geen acht jaar, kwamen er pubers in opstand. Ineens werd ik streng en niet meer van deze tijd genoemd. Nou kan ik best tegen wat kritiek hoor, maar de opmerkingen die daarop volgden hebben mij echt even met stomheid geslagen. Ik werd vergeleken met Hitler en ik zou aan kindermishandeling doen. Onder filmpjes van Noor werden reacties geplaatst als “product van incest” of “heb je een affaire met je broer gehad?” Niet alleen shocking dat die pubers het normaal vinden zoiets te zeggen, maar het staat bijna altijd ook nog eens vol met spelfouten. Het gaat dus op zoveel vlakken mis met dat deel van de jeugd!

Lekker ouderwets

Gelukkig is er ook nog een grote groep tieners die wel met respect kunnen handelen en praten. Deze laten vaak ook weten onder dezelfde regels opgegroeid te zijn als die wij nu hanteren voor onze meiden. Dan kunnen heel veel kinderen het misschien afgrijselijk ouderwets vinden, maar het is gewoon nodig. Uiteindelijk draait alles om opvoeding en vaak lijkt dit te ontbreken. Als de jeugd steeds meer aan het ontsporen is, denk ik dat we toch als ouder ook eens kritisch naar ons zelf moeten kijken. Want als wij niet de regels stellen, wie moet het dan doen? Enige zelfreflectie is nooit verkeerd!