Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het verkeer: elektrische fietsen. Ideaal voor wanneer je een lange afstand moet overbruggen, als je wat ouder wordt en niet zo fanatiek meer kunt trappen, of als milieuvriendelijk alternatief voor een scooter. De afgelopen jaren is het gebruik van elektrische fietsen flink toegenomen, en daarmee ook de verschillende soorten en ontwerpen.

Van off-road tot in de stad

Als je van plan bent een elektrische fiets aan te schaffen, kun je je vast voorbereiden op een aantal verschillende keuzes. Zo hangt de keuze in eerste instantie af van hoe je de fiets gaat gebruiken. Stadsfietsen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, ideale fietsen voor korte stukken in de stad. Denk bijvoorbeeld aan de cortina elektrische fiets. Op een prettig zadel en met een hoog stuur fiets je zo comfortabel mogelijk naar je bestemming.

Ook voor de avonturiers onder ons is er een ruime keuze. Zo kun je kiezen voor een elektrische fiets die geschikt is voor fietsen in de natuur, of zelfs voor off-road sporten. De elektrische all terrain bike kun je zowel in de stad als op onverharde wegen gebruiken, en de elektrische mountainbike is speciaal ontworpen voor de grovere wegen en actieve ritten. 

Heb je behoefte aan een fiets die je gemakkelijk meeneemt, bijvoorbeeld in de trein? Ook een elektrische vouwfiets behoort tot de mogelijkheden. De vouwfiets is gemakkelijk compact op te vouwen én weer gemakkelijk gebruiksklaar te maken.

De motorpositie

Er zijn drie verschillende plekken waar de motor van een elektrische fiets zich kan bevinden: het voorwiel, achterwiel en in het midden, ofwel de trapas. Dit zijn de eigenschappen van de verschillende motoren:

Voorwielmotor

Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn wat goedkoper dan de andere varianten. Je hoeft maar weinig kracht te zetten bij een fiets met deze motorpositie, waardoor je alleen nog maar licht hoeft te trappen. De voorwielmotor is wel even wennen, omdat het anders aanvoelt dan het fietsen op een ‘normale’ fiets.

Middenmotor

Als de motor in het midden van de elektrische fiets geplaatst is, voelt dit bij het fietsen het meest natuurlijk. Hoe harder je trapt, hoe meer de elektrische fiets ook versnelt. Daarnaast werkt deze variant ook goed op meer heuvelachtige wegen.

Achterwielmotor

De laatste keuze is een achterwielmotor. Van deze soort elektrische fiets is over het algemeen de minste keuze. Een elektrische fiets met achterwielmotor is heel stil in gebruik, en stuurt fijner dan een elektrische fiets met voorwielmotor.