Twee weken geleden ontving ik weer een berichtje van mijn bank dat de rente op mijn spaarrekening gewijzigd zou worden. Zo’n mailtje had ik de afgelopen jaren al vaker gekregen en, om teleurstellingen te voorkomen, eigenlijk niet meer geopend. Dit keer was ik wel nieuwsgierig naar welk dieptepunt de rente gezakt was. Tot mijn grote schik was deze inmiddels gedaald tot 0,10%! Ik kan me niet herinneren dat deze ooit zo laag was geweest. Eigenlijk stelt het gewoon helemaal niets meer voor.

Het voordeel van dit dieptepunt is dat het wel weer erg voordelig voor je kan zijn als je een huis wil kopen. Wij zelf hebben eind 2014 onze eerste woning aangeschaft en de rente stond toen al aardig laag. Wij hadden niet verwacht dat deze nog verder zou zakken, maar toch is dit gebeurd. Voor veel mensen met een “oudere” zou het dan nog best wel eens lucratief kunnen zijn om een nieuwe lening aan te gaan oftewel om deze over te sluiten. Ik weet dat mijn vader dit ook recentelijk heeft gedaan en ik heb hem gevraagd hoe en waarom hij tot deze keuze was gekomen:

Als je een hypotheek hebt waarbij het einde van de looptijd redelijk in zicht is, is het wellicht verstandig om deze over te sluiten. Je komt dan een nieuwe looptijd overeen met je hypotheekverstrekker tegen een nieuwe rente. Als je hypotheek al wat jaartjes mee gaat, zal de rente stukken lager zijn dan er nu op zit. Er zijn twee vragen, die je jezelf moet stellen voordat je tot oversluiting over gaat:

1. Voor welke periode wil je zekerheid hebben?
Dus voor hoe lang wil je een nieuwe overeenkomst aangaan? De duur van de periode kan verschil uitmaken op de hoogte van de rente. De kans is ook wel redelijk aanwezig dat deze op termijn weer gaat stijgen, dus dan zou een langere looptijd gunstiger kunnen zijn dan een korte.

2. Hoe wil je de boeterente betalen?
Het oversluiten van een hypotheek geschiedt niet kosteloos. Er zal een zogeheten boeterente door de bank verlangd worden, omdat zij natuurlijk door de lagere rente geld zal mislopen. Hier ontkom je niet aan. Er zijn twee mogelijkheden deze te voldoen, namelijk het in één keer afkopen of het verrekenen in je tarief over de looptijd van je nieuwe hypotheek. Deze zal dus dan ook weer war omhoog. Overigens is het niet verstandig de boeterente af te kopen, als je op korte termijn van plan bent je hypotheek af te lossen .

Lees op de website van ING waar je aan moet denken als je denk aan een nieuwe hypotheek oversluiten. Gezien de huidige zeldzaam lage rente stand is het sowieso verstandig voor iedere huiseigenaar om eens zijn of haar financiën onder de loep te nemen. Er zijn diverse tools om alles zelf te berekenen, maar het is handiger het te bespreken met een hypotheekadviseur. Zij hebben immers ervoor geleerd.  Grote kans is dat je een hoop geld kan besparen op je maandelijkse lasten. Dat betekent dus weer meer centjes om te shoppen!