Een jaar geleden had ik mijzelf een doel gesteld: ik wilde mijn TikTok account authentiek maken. Een paar weken geleden werd mijn gehele account ineens verwijderd. Ik zou onder de 13 jaar zijn. Gelukkig heeft TikTok de mogelijkheid tegen een beslissing bezwaar aan te tekenen, maar ik kneep hem wel even. Wat als ik geen gelijk zou krijgen en ik voor altijd mijn account zou kwijt zijn? Dan was al mijn harde werk voor niets geweest. Ik wist dus dat ik op de een of andere manier ervoor moest zorgen dat ik “veilig” zou zijn. Gelukkig ben ik mans (of vrouws) genoeg om zelf dingen op te pakken en had ik gedurende het jaar al wat contacten met TikTok mensen op LinkedIn gelegd. Dus heb ik de brutale vraag bij één van de hogere managers neergelegd: hoe kan mijn profiel geverifieerd worden?

Wat houdt een TikTok verificatie in?

Een TikTok-verificatie is het bekende blauwe vinkje bij je profiel, wat aangeeft dat je account authentiek is en toebehoort aan de persoon die het beheert. Alleen TikTok zelf kan dit afgeven. Het vinkje geeft meer geloofwaardigheid en vertrouwen aan je volgers en andere TikTok-gebruikers die je account bezoeken. Bovendien kan het je helpen om op te vallen tussen de miljoenen andere TikTok-gebruikers. Daarnaast biedt de verificatie ook extra functies en tools die je als gewone gebruiker niet hebt. Welke dat exact zijn moet ik nog ontdekken. Kortom, een TikTok-verificatie kan gunstig zijn voor de reputatie en groei op het platform.

En hoe je er aan komt? Je moet enigszins bekendheid hebben genoten. Je moet het afgelopen jaar in minimaal vier bekende media hebben gestaan. Kranten of tijdschriften, die zelf ook ergens een blauw vinkje hebben. De afgelopen twaalf maanden hebben wij maar liefst negen keer publiciteit gehad, waarvan er sowieso vier bij erkende media. Dus mijn contact bij TikTok wilde de aanvraag wel voor mij doen. Met succes, want vanochtend zag ik het mooie blauwe vinkje bij mijn naam staan!

Zo blij

De verificatie geeft natuurlijk alleen maar aan dat je authentiek bent, maar het geeft toch ergens ook een status aan je naam. Immers moet je al eerder opgemerkt zijn geweest bij erkende media. Het voelt dus toch een beetje alsof je dan een klein beetje BN’er bent. Ik ben er vooral gewoon trots op dat mijn harde werk beloond is en ik mijn missie kan voortzetten: het bespreekbaar maken van het leven van en met een kind met meervoudige beperkingen. En dat het leven gewoon door gaat en je ook alles positief benaderen kan. Maar voor nu geniet ik nog even van mijn kleine beloning.