Er wordt gewoon vals gespeeld bij winacties

Heb er even goed over moeten nadenken of ik dit artikel wel online wilde zetten, maar ik denk dat het toch misschien een goede waarschuwing of eye-opener voor iedereen is. Het is absoluut geen aanval naar wie dan ook toe. Meer een moment voor mij om iets van me af te kunnen schrijven en mijn teleurstelling te kunnen laten blijken. Want als er zo met winacties wordt om gegaan, neemt het toch een klein beetje plezier weg. Wat er dan gebeurd is? Nou, we zijn op onderzoek uitgegaan na een verontrustend berichtje uit bloggersland en uiteindelijk ben ik de gebeten hond.

Zo begon het allemaal

Twee weken deelde mijn lieve vriendinnetje Merel van Lotuswritings een bericht over hoe de winacties bij haar verliepen. Als zij winnaars trekt na een winactie, checkt zij altijd even het ip-adres van die winnende persoon. Op een gegeven moment begon ze een ip-adres te herkennen. Uit nieuwsgierigheid is ze daarop verder gaan zoeken en kwam al snel tot de ontdekking dat er maar liefst acht personen van ditzelfde adres meedoen met winacties. De facebookprofielen van de betreffende mensen leken ook niet helemaal echt. Conform haar voorwaarden werden ze vervolgens allemaal uitgesloten van verdere deelname. Wel heeft Merel de andere bloggers nog geattendeerd op deze praktijken.

Goedgelovig dat ik ben

Ook ik ontving een lijstje met namen. Natuurlijk vond ik het allemaal een beetje vreemd, maar ik geloof echt nog in de goedheid van de mens en vond dat de personen op de lijst het recht hadden op het geven van een verklaring. Ik heb dus één van de namen een chatbericht gestuurd en gevraagd hoe het kan dat er acht personen vanaf haar ip-adres meededen met winacties. Haar verklaring was dat ze soms bij elkaar kwamen en tegelijk meededen. Plausibel dacht ik. Maar hoe kon het dan dat alle prijzen naar twee adressen verstuurd moesten worden? En dat drie van de acht personen een zoon hadden met dezelfde naam? Toen werd het stil. Vijf minuten later was ik of geblokkeerd.

Het was zeker niet mijn bedoeling haar van wat dan ook te beschuldigen en tot het moment van de blokkade hoopte ik oprecht dat er overal een verklaring voor was. Want als je onschuldig bent is er toch geen reden om ineens al je accounts onzichtbaar voor mij te maken? Maar nu vrees ik dat ik toch mijn collegabloggers moet geloven, wat minder naïef moet zijn, en ervan uitgaan dat er door deze persoon inderdaad gewoon onder meerdere accounts wordt meegedaan.

Hoe nu verder?

Mijn voorwaarden pas ik niet aan naar één keer deelname per ip-adres. Dat betekent namelijk dat ik dat allemaal moet nagaan, waar ik gewoon echt geen zin in heb. En ik vind dat man en vrouw best beiden mogen meedoen. Extra winkansen heb ik geen probleem mee. Wel als het door één persoon gedaan wordt onder meerdere accounts. Dat voelt gewoon niet goed en als een vorm van valsspelen.

Ik weet inmiddels dat het vrij vaak voorkomt in wintoeristenland, maar dat betekent niet dat ik het hoeft te accepteren. Het neemt een beetje de lol weg van winacties als er zo inhalig mee wordt omgegaan. Het is ook de reden dat veel van mijn collegabloggers er al volledig mee gestopt zijn. Dat gaat hier niet gebeuren, want ik weet dat veel van mijn lezers echt zijn en het wel kunnen waarderen. Dus de paar rotte appels gaan het niet verpesten voor ze. Maar weet dat in bloggersland wij ook dingen met elkaar delen. En kom je op een lijstje? Dan krijg ik dat ook te horen en ga ik ook zeker het verder onderzoeken. Hopelijk kom ik vanaf nu geen bekende namen meer tegen en kunnen we allemaal gewoon weer genieten van de winacties.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

19 thoughts on “Er wordt gewoon vals gespeeld bij winacties

 • Erika van Koert says:

  Idd super jammer dat dat zo gaat. Ik val denk ik ook onder dat kopje wintoeristenland maar speel wel eerlijk en voor mijn plezier en doe daarbij alleen mee aan dingen die ik echt graag wil. Anders gun ik het liever aan iemand die er blijer van word.

 • Daar kwam ik dus ook achter net voordat Merel haar blog had gepubliceerd. Ik had het in een besloten FB groep gegooid. Het is nog veel erger dan dit hoor. Ik kwam zo erachter dat iemand inderdaad meerdere FB profielen heeft. En vandaag weer iemand gepakt. Die doet elke keer mee met rijmpjes, dan weer voor haar, dan weer voor haar hoogbejaarde moeder. tot ik vandaag zag dat de persoon in kwestie dus dezelfde is als haar zogenaamde moeder. Helaas… dan doe je niet meer mee. Wordt er ook moe van en ga helaas wel maatregelen nemen, dit is ook niet eerlijk naar de sponsoren toe…

 • Lenny Wibbelink says:

  Vreselijk dat mensen zoiets doen om te winnen. ik las elders ook al dat mensen mee doen om vervolgens de prijzen te verkopen op marktplaats. Vreselijk vind ik dat.
  ik doe mee om een extraatje voor mijn gezin of vrienden te winnen. Succes met je blog

  • Rosemary van Duinen says:

   Heel naar dit..ik “woon” ook op wintoeristenland…en t is leuk daar hoor..hahaha..hoop echt dat je er mee doorgaat en er plezier in houdt..liefs X

 • Claudia Diependaal says:

  Erg hè! Weet je hoe vaak ik al gerapporteerd ben? Bijna doodsbedreigingen omdat ik 2 keer in de week iets gewonnen had. Ik sta goed in mijn schoenen. Maar sommige van mijn win actie maatjes. Trekkem zich dit heel erg aan.

  Ik hoop dat het jullie niet ervan weerhoudt om de win actie te blijven doen! Groetjes Claudia!

 • Ik het het bericht van Merel inderdaad ook gelezen…Ik doe ook vaak mee, en win ook regelmatig, gewoon omdat het zo leuk! Maar om dat nu nep accounts voor aan te maken? Het gaat wel echt heel erg ver. Hopelijk weerhoudt het jullie er niet van om er mee door te gaan

 • Ik doe ook mee met veel winacties. Maar alleen als ik of mijn kids er iets aan hebben. Ik ben dan ook altijd super blij als ik iets win. En ik volg ook gewoon de blogger. Ook nadat ik iets heb gewonnen. Omdat ik dat gewoon leuk vindt. Ik reageer ook op items waar ik iets over wil zeggen.

 • Echt vervelend, kan me voorstellen dat de lol van het organiseren van zo’n actie er dan wel afgaat…
  Ik doe zelf wel altijd graag mee aan winacties, maar valsspelen gaat mee echt te ver.
  Doe wel alleen mee voor de dingen die ik graag wil winnen, maar er komen ook altijd wel heel veel leuke dingen voorbij en met 2 kinderen (en als tante en juf) denk je al snel bij heel veel dingen: dat is leuk!
  Maar volg jullie niet alleen voor de prijsvragen natuurlijk, lees ook graag de blogs!

 • Pfff wat sneu, ik doe zelf ook graag wedstrijdjes mee (als ik het product zinvol vind) maar het is toch leuker als het eerlijk is en iedereen een kans heeft? Ik doe mee bij blogs die ik lees of ontdek via deze weg nieuwe blogs. Uiteindelijk is het een manier om nieuwe zaken, blogs en mensen te leren kennen. Ik ben net zo blij als iemand anders wint en heb zelfs er nog nooit aan gedacht om met een andere account mee te doen, wat een gek idee.

 • Kan me bijna niet voorstellen dat mensen tot daartoe in staat zijn.
  Hoe oneerlijk kun je het spelen.
  We leven in een IK maatschappij en van hebben , hebben , hebben , dat zal het zijn waardoor sommige mensen het gaan doen.
  Ik kan alleen maar zeggen: trieste personen.

 • Klopt. Ik deed een aantal jaar geleden mee op mijn “prive account”. Tot ergernis van veel mensen. Daarna bleek dat velen een “deelaccount” hebben. En in principe is daar niets mis mee, moet ieder voor zich weten. Maar als ze dan allemaal valse accounts gaan aanmaken, ja, dan ga je te ver. Mijn “deelaccount” is mijn normale account geworden en mijn prive account, daar ben ik amper nog op. En die winacties, ik doe af en toe er nog aan mee want het leuke is er vanaf. Velen doen blijkbaar mee om de gewonnen prijs meteen door te verkopen. Zo triest. Ik heb echt leuke priizen gewonnen, in een tijd dat ik thuis ziek zat, en ja; toen was het liken en delen een lichtpuntje in mijn leven. Nu ben ik weer aan het genieten van alles om mee heen. Dus het is een beetje dubbel. Ik gun de personen die het hard nodig hebben, de prijzen. Vaak regelen ze de likes voor een pagina omdat ze stinkend hun best doen. Maar om ze daarna gewoon te ontvolgen of de prijzen te verkopen……dan ben je niet goed bezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.