Heb er even goed over moeten nadenken of ik dit artikel wel online wilde zetten, maar ik denk dat het toch misschien een goede waarschuwing of eye-opener voor iedereen is. Het is absoluut geen aanval naar wie dan ook toe. Meer een moment voor mij om iets van me af te kunnen schrijven en mijn teleurstelling te kunnen laten blijken. Want als er zo met winacties wordt om gegaan, neemt het toch een klein beetje plezier weg. Wat er dan gebeurd is? Nou, we zijn op onderzoek uitgegaan na een verontrustend berichtje uit bloggersland en uiteindelijk ben ik de gebeten hond.

Zo begon het allemaal

Twee weken deelde mijn lieve vriendinnetje Merel van Lotuswritings een bericht over hoe de winacties bij haar verliepen. Als zij winnaars trekt na een winactie, checkt zij altijd even het ip-adres van die winnende persoon. Op een gegeven moment begon ze een ip-adres te herkennen. Uit nieuwsgierigheid is ze daarop verder gaan zoeken en kwam al snel tot de ontdekking dat er maar liefst acht personen van ditzelfde adres meedoen met winacties. De facebookprofielen van de betreffende mensen leken ook niet helemaal echt. Conform haar voorwaarden werden ze vervolgens allemaal uitgesloten van verdere deelname. Wel heeft Merel de andere bloggers nog geattendeerd op deze praktijken.

Goedgelovig dat ik ben

Ook ik ontving een lijstje met namen. Natuurlijk vond ik het allemaal een beetje vreemd, maar ik geloof echt nog in de goedheid van de mens en vond dat de personen op de lijst het recht hadden op het geven van een verklaring. Ik heb dus één van de namen een chatbericht gestuurd en gevraagd hoe het kan dat er acht personen vanaf haar ip-adres meededen met winacties. Haar verklaring was dat ze soms bij elkaar kwamen en tegelijk meededen. Plausibel dacht ik. Maar hoe kon het dan dat alle prijzen naar twee adressen verstuurd moesten worden? En dat drie van de acht personen een zoon hadden met dezelfde naam? Toen werd het stil. Vijf minuten later was ik of geblokkeerd.

Het was zeker niet mijn bedoeling haar van wat dan ook te beschuldigen en tot het moment van de blokkade hoopte ik oprecht dat er overal een verklaring voor was. Want als je onschuldig bent is er toch geen reden om ineens al je accounts onzichtbaar voor mij te maken? Maar nu vrees ik dat ik toch mijn collegabloggers moet geloven, wat minder naïef moet zijn, en ervan uitgaan dat er door deze persoon inderdaad gewoon onder meerdere accounts wordt meegedaan.

Hoe nu verder?

Mijn voorwaarden pas ik niet aan naar één keer deelname per ip-adres. Dat betekent namelijk dat ik dat allemaal moet nagaan, waar ik gewoon echt geen zin in heb. En ik vind dat man en vrouw best beiden mogen meedoen. Extra winkansen heb ik geen probleem mee. Wel als het door één persoon gedaan wordt onder meerdere accounts. Dat voelt gewoon niet goed en als een vorm van valsspelen.

Ik weet inmiddels dat het vrij vaak voorkomt in wintoeristenland, maar dat betekent niet dat ik het hoeft te accepteren. Het neemt een beetje de lol weg van winacties als er zo inhalig mee wordt omgegaan. Het is ook de reden dat veel van mijn collegabloggers er al volledig mee gestopt zijn. Dat gaat hier niet gebeuren, want ik weet dat veel van mijn lezers echt zijn en het wel kunnen waarderen. Dus de paar rotte appels gaan het niet verpesten voor ze. Maar weet dat in bloggersland wij ook dingen met elkaar delen. En kom je op een lijstje? Dan krijg ik dat ook te horen en ga ik ook zeker het verder onderzoeken. Hopelijk kom ik vanaf nu geen bekende namen meer tegen en kunnen we allemaal gewoon weer genieten van de winacties.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock