Soms maak ik me wel eens zorgen over de toekomst van mijn meisjes. Niet zozeer over hoe het in de wereld nu gaat, alhoewel dat ook een zorgenpost is, maar meer de invloed van het digitale tijdperk waar we in leven. Als ik namelijk denk aan mijn eigen jeugd en alles wat ik in mijn jonge tienerjaren heb uitgehaald, ben ik echt heel blij dat mobiele telefoontjes toen nog niet vastgelijmd zat in elke puberhand. Ik was niet heel gunstig uit het social media tijdperk gekomen.

Onze kinderen kunnen niet de onbezorgde jeugd genieten als wij deden. Elke actie lijkt op video en daarna online te staan. Youtubers en vloggers schieten als paddenstoelen uit de grond.  Nou dacht ik altijd dat andere kinderen al dan niet met camera’s op hun mobieltjes het grootste “gevaar” waren als het om social media ging, maar vandaag ben ik er bewust van geworden dat de YouTubers en vloggers eigenlijk veel enger kunnen zijn.

Mijn kinderen zijn nog jong, dus ik heb nog niet veel met deze mediavorm te maken gehad, maar om mij heen hoor ik van andere moeders dat hun dochters fan zijn van bijvoorbeeld Dylan Haegens of Enzo Knol of Onnedi. Tegen de tijd dat deze YouTubers mijn huiskamer binnen dringen zal ik er eens goed voor gaan zitten om te horen en zien wat deze jeugdhelden te zeggen hebben en of het wel een beetje normaal is. Waarom mijn zorg? Er is dus een boek uitgekomen van een bekende (naar het schijnt) YouTuber waar ik dus echt de kriebels van krijg. Deze dame, genaamd Jamie Li, is namelijk van mening dat mannen konijnen zijn en dat als je geen zin hebt in seks je maar zin moet maken als vrouw. Immers moet de man zijn zaad kwijt kunnen. Het bloed kwam onder mijn nagels vandaan. Wat een geweldige boodschap om over te geven aan onze beïnvloedbare tienermeisjes. Eigen wil is zeker iets wat weer achterhaald is. Zóóóó vorige eeuw! Nou Jamie Li, als je het niet heel erg vindt, geef ik mijn dochters wel wat meer eigenwaarde mee en dat er meer is in het leven dan een sexy lichaam en / of een man. Ik ben  benieuwd wat jij zelf te zijner tijd aan je dochters mee zal geven. Ik hoop in ieder geval iets van meer niveau dan je nu de aan meisjes en vrouwen leert. Zorgelijk, maar niet leuk, maar zorgelijk.